РБ настоя за трипартиен кабинет с ГЕРБ и ПФ

Реформаторският блок заяви, че настоява за трипартийно управление, подкрепено с коалиционно споразумение между тях, ГЕРБ и Патриотичния фронт.
Това обявиха Радан Кънев и Меглена Кунева след заседание на парламентарната си група, след като Бойко Борисов обяви, че единственият вариант е правителство на малцинството ГЕРБ-РБ, които щели да разчитат на плаващо мнозинство.

Според РБ не е закрит моделът за двупартийно управление, но то може да бъде прието само в краен случай.

РБ няма да бъде пречка за съставяне на дясно-центристко правителство, но то трябва да е на мнозинството, за да е стабилно, заяви Кунева.

„Смятаме, че днешната среща между 7 партии може да има само консултативен характер и на такива срещи съгласие за мнозинство между 3 партии, не може да се постигне. Необходими са срещи на РБ както с ГЕРБ, така и с ПФ и на база на разговорите, проведени сформирането на НС, смятаме за уместно провеждането на трипартийна среща между формациите, които могат да съставят това мнозинство”, каза пък лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Междувременно Изпълнителната комисия на ГЕРБ одобри възможността за подписване на споразумение с РБ. Даден е мандат на Менда Стоянова, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев да подготвят проект за споразумение, включващо обща програма, структура и състав на правителство, в срок до петък, 1 ноември.

Радан Кънев обясни и защо е гласувал "въздържал се" при избора на Цецка Цачева за председател на 43-тото Народно събрание:

"Не виждам нищо драматично един или повече от един народни представители да гласуват "въздържали се". В рамките на гласуването по съвест и на свободния мандат това е напълно нормално поведение. Излишно е да се търсят някакви специални политически знаци, свързани с лидерската ми позиция в ДСБ или съпредседателството на групата на РБ".

Пред "Дневник" той уточни, че "има не особено приятни спомени" за дейността на Цачева като председател на 41-то Народно събрание. От друга страна разчитал на промяна на моделите на поведение на ГЕРБ, затова не гласувал против.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини