БСП: Лидери не определят мандати. ДПС: 140 сме с ГЕРБ и РБ

Днес се очаква среща между лидерите на парламентарно представените сили. На нея ще продължат преговорите за съставяне на правителство.
Такава среща предложи вчера пред Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов очерта три времеви варианта за изпълнителна власт, която да ръководи: краткосрочен мандат и избори през 2015-а г. две в едно с местния вот; правителство с двугодишен период и гласуване отново две в едно, но този път съвпадащо с президентските избори; цял 4-годишен мандат. 

Преди лидерската среща БСП смята, че няма нужда да се предопределя мандатът на правителството.
Ако има възможност да се формира правителство, което да бъде устойчиво, вече обстоятелствата и развитието на обстановката в страната ще определят неговия мандат. Ние не държим това правителство да бъде с лимитиран мандат от една или две години, коментира по БНР заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов.
 
Значение за продължителността на кабинета ще има иформулата, по която той ще се изгради, добави той. Ако това е правителство с ясни политически отговорности, тогава възможността за неговата работа се удължава, смята социалистът. 

Лидерската среща не може да реши въпроса, защото тя включва различните партии, които имат приоритети и планове. Това ще зависи от допълнителен разговор между тези, които ще участват или подкрепят правителството, заяви Стоилов. 

Изборът ни да бъдем опозиция беше определен от изборните резултати, категоричен бе той.

ДПС смятат, че ГЕРБ трябва да бъде в основата на управлението. 

Друга дясна партия е Реформаторският блок. От центристките партии такава формация е ДПС.Тези формации имат около 140 депутати. Това е стабилно управление, заяви по БНР депутатът от ДПС Янко Янков.
 
Борбата не е на политики, а битката е ценностна. Това е всъщност, което ще се случи като резултат от управлението в ценностен аспект и ще определи бъдещето на България за много поколения напред, коментира Янков. 

ББЦ са склонни да подкрепят едно широко дясноцентристко пространство и правителство, каза председателят на групата "Български демократичен център" Светлин Танчев по БНР. Нямаме претенции за участие в правителството, добави той.
 
По отношение на времевите варианти Танчев каза, че визията за бъдещето на България би трябвало да се разглежда за 8-годишен период

Трябва да вдъхнем доверие на инвеститорите, да покажем, че сме предвидими, че можем да се разбираме, да слагаме интереса на държавата над личните си интереси, така че определено ми се иска да търсим консенсус за пълния мандат на това правителство, коментира Танчев.

На лидерската среща днес освен най-важния въпрос за съставяне на правителство, ще бъде обсъден и казусът "КТБ", каза по bTV председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ic
    ICO_1414491537
    3 -1
    12:16, 28 окт 2014
    Ако герб направят коалиция с дпс никога повече няма да гласувам за тях. И не само това, ще стана върл противник на герб.
    Дпс е проклятие за българия1
Последни новини