Цветанов поиска да падне имунитетът му

Вчера съм депозирал писмо в деловодството на НС, с което съм се обърнал към главния прокурор да ми поиска имунитета по всички дела, обяви Цветан Цветанов.
Пред Нова телевизия тази сутрин той отхвърли обвиненията за това, че се е скрил, за да не получи призовка по делото за клевета, което води срещу него съдия Мирослава Тодорова. То е пред прекратяване поради изтичане на давност.

"Това беше малко несериозно - за издирване и за ненамиране. Това дело е от 2012 година, моля ви. В последната една седмица, точно след изборите, аз имах пътувания, срещи, да, действително, може би, не са успели да ме намерят, но това е несериозно", коментира Цветанов, като потвърди, че няма отново да е вътрешен министър.

Преди десет дни главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че след като заработи НС, ще поиска сваляне на имунитетите на Цветанов и Волен Сидеров, както и защитата на Сергей Станишев, който сега е евродепутат.

Това стана, след като зам.-предстедателят на ГЕРБ сам поиска в съдебната зала да остане без имунитет, за да може делата срещу него да продължат. Съдебният състав по процеса за незаконното подслушване обаче не се съгласи, докато имунитетът на Цветанов не бъде свален официално.

В началото на месеца съдът спря делото срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за инцидента на летище Варна заради имунитета, който придоби, след като бе избран за депутат. Сидеров е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда на полицай и хулиганство.

Главният прокурор коментира, че процедурата по свалянето на имунитета на Станишев, който сега е евродепутат, е по-сложна, отколкото за член на българското Народно събрание. Срещу него е повдигнато обвинение за загубени 7 секретни документа на ДАНС, МВР и МО, докато беше премиер, и делото се точи от години.

В края на септември Софийски градски съд спря делото срещу Станишев заради имунитета му на евродепутат.
По-късно днес той написа в профила си във Фейсбук, че сам ще подкрепи искането на главния прокурор и ще настоява ЕП да свали имунитета му максимално бързо.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини