Хиляди протестираха срещу данък интернет в Будапеща (видео)

Десет хиляди унгарци протестираха в центъра на Будапеща срещу данъка интернет, съобшиха световните агенции. 

Първоначално протестът пред сградата на министерството на икономиката бил мирен, само със светещите екрани на мобилните устройства на събралите се. Впоследствие към него се присъединяват агресивно настроени футболни агитки. Протестиращите се насочили към щаба на управляващата партия "Фидес — Унгарски граждански съюз". Там те започнали да мятат по сградата части от стари кюмпютри и цели лаптопи, а някои се покатерили по балконите.

Полицията убедила хората да си тръгнат по мирен път, според медии. Протестиращите са дали 48-часов срок за да бъде отменен законопроектът. Ако това не се случи, протестът ще бъде повторен отново във вторник, 28 октомври.

Данъкът мрежови трафик ще бъде въведен от началото на 2015 год., в размер на 150 форинта (49 евроцента) за гигабайт. Той ще се удържа от интернет доставчиците, които от своя страна ще трябва да вдигнат цените на услугите си. Опонентите на този законопроект смятат, че с него ще се парализира унгарския интернет и ще пострадат високотехнологичните отрасли в икономиката.

През последните години кабинетът на Виктор Орбан въведе допълнителни данъци в сферата за банките, търговията на дребно и енергетиката, в опит да се справи с бюджетния дефицит.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Малеее
    1 -2
    11:34, 27 окт 2014
    Каква великолепна идея за български управляващи! Могат да дерат хорицата, хем американците ще са доволни с едно леко отчисление 80% за тях, хем политиците няма да бъдат засегнати, а и овцете няма да протестират.
Последни новини