Русия строи най-големия арест в света

Най-големият следствен изолатор в света ще заработи след около година край Санкт-Петербург. Първите сгради в комплекса вече са готови, а до края на 2015г. той трябва да бъде предаден за експлоатация.

В Кресты-2 са вложени около 12 млрд. рубли (над 220 млн. евро по сегашния курс) и той ще може да побира до 4000 души.

Целта е да се замени старият следствен изолатор в града, намиращ се в центъра, където са натъпкани до 2000 души.

Решението представлява цял комплекс от 5 обекта с общежитие за 280 души персонал (общо 1500 души ще охраняват и обслужват Кресты-2, но останалите са от затворените – бел.ред.), собствена пералня, производствени работилници, кухня и убежище за нуждите на Гражданска защита с капацитет 2500 души.

Освен това има медицинска част, спортен сомплекс, молитвен дом, пожарна команда и комплекс за следствени действия, състоящ се от 4 съдебни зали и над 150 кабинета за следователите. Предвидено е използването на видео връзка по интернет за разпити.

Според Генадий Корниенко, началник на Федералната служба за итърпяване на наказания, това ще бъде най-големият изолатор не само в Европа, но и в света, съобщи "Интерфакс". По думите му в комплекса вероятно ще има и осъдени, т.е. той ще действа и като затвор.

Осеметажните сгради на Кресты-2 ще бъдат и първото подобно място в Европа, оборудвано с асансьори. Европейската норма за не по-малко от 7 кв. м. на човек ще се спазва в килиите с площ от 30 кв. м. и големи прозорци, където ще бъдат настанявани по 3 души. Тук за пръв път в Русия тоалетните ще бъдат отделени със стена от стаята. За намаляване на напрежението стените щ ебъдат боядисани в бежов цвят. В килията всеки щ еможе да носи лични дрехи, ще може да има радио, книги, вестници и списания, но не и интернет и мобилни телефони.Строителството върху площ от 35 хектара върви от 2007г. върху терен на бившо селскостопанско предприятие в Колпино. Два от корпусите са във формата на кръст, което използва идея още от ХVIII век на британеца Джереми Бентъм за най-оптимална конструкция за следене. В центъра на кръста ще има наблюдателен пункт с монитори, който едновременно ще вижда четирите коридора. Площадките за разходки са както на двора, така и по покривите.

Проектантите казват, че визуалното решение е такова, че да не дразни жителите на града, край който ще бъдат събрани арестанти от цялата Ленинградска област. Характерните за затворите наблюдателни кули са сведени до минимум и са заменени с електроника и патрули с кучета.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Съ
    съдията
    2 0
    15:12, 26 окт 2014
    браво благодаря.на престъпниците там им е местото
  • 2
    Пр
    Прокурора
    0 0
    17:28, 26 окт 2014
    Когато и тука построим голям затвор и за ц***** и за българи, а бе за всички престъпници - тогава ще се оправим!
Последни новини