Две трети от чехите смятат Русия за заплаха за страната си

Все по-враждебното поведение на Русия към Украйна и Европа води в Чехия до бързо увеличение на негативното отношение към Москва.

В страна, която доскоро бе привърженик на сътрудничеството с Русия, социологическо проучване, разпространено в петък, показа, че 65% от чехите смятат, че тя вече е заплаха за европейското бъдеще на Чехия.

Преди година едва 29% споделяха тази позиция.

Проучването, дело на агенция STEM, установи, че 46% от отговорилите не смятат, че Русия е заплаха за демокрацията в страната им. Но като цяло 80% са убедени, че руската роля в украинската криза заплашва мира в Европа.

Премиерът Бохуслав Соботка твърди, че Русия е партньор и след като започне да сътрудничи, санкциите трябва да бъдат отменени. Социолозите обаче показват, че толерантността към Москва бързо се топи, 71% подкрепят плитиката на Прага в защита териториалния интегритет на украйна, но и 72% не вярват, че санкциите на ЕС срещу Москва ще спрат кръвопролитието в Източна Украйна.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    На
    на м...а им отзад
    0 0
    14:28, 26 окт 2014
    айде и тия ревнаха срещу русия,на калпав к.р и вълната му пре4и
  • 2
    Za
    ZABOBOL
    0 -1
    14:40, 26 окт 2014
    V tozi vid ROSSIQ q obichat samo PUTLERi40 razboinika okolo nego.Skoro shte stane qsno,che vsichki rusnaci iskat promqna.Bez Putin-KGB,a otvoren moderen svqt.USA+ROSSIQ=hubav svqt/bez KGB PUTIN/.Vijdam 50-100 g. napred.
  • 3
    Ки
    кико
    0 0
    16:48, 22 ное 2014
    4ехите са хубави хора,управниците им са путки.дръжте се за русия бе ахмаци
Последни новини