Няма да спират помощите на семейства с неваксинирани деца

Йордан Христосков . Сн.: president.bg

След общ разговор между социалния и здравния министър проблемът със семейните помощи за неваксинираните деца ще бъде решен.Това увери служебният вицепремиер и социален министър Йордан Христосков преди участието с  в Осмата национална среща по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика" в Министерския съвет.

Припомняме, поради дефицита на ваксини за бебета в последно време има деца, които остават неваксинирани не по желание на родителите им. Поради това обаче семейството им не получава полагащите се помощи.

Разговаряли сме с министър Мирослав Ненков и ще бъдат изпратени писма до всички регионални центрове по здравеопазването. Там, където няма ваксина, ще се издава удостоверение на майките, че не може да бъде извършена имунизация и те няма да бъдат лишени от семейни помощи за деца, категоричен бе Христосков.
По думите му личният лекар в тези случаи ще издаде служебна бележка, че не може да бъде извършена имунизация поради липса на ваксина, което би решило финансовите проблеми.

Не бе пропусната и темата за промените в пенсионната система, за които служебният кабинет заговори. Днес е последното заседание на Консултативния съвет и ще разгледаме окончателно всички предложения и включително всички мерки, които ще предложим на новото правителство да приеме, аргументира се Христосков.

По думите му към момента везната клони към това да бъде съхранен модела, системата да стане финансово устойчива, да получават хората добри пенсии и съответно да си върнат доверието в осигурителната система, защото в момента то е разклатено.

Ще има преходен период и конкретните възрасти на пенсиониране ще бъдат предложени от самите служители на МВР, съгласувани със съответните ведомства. Различни ще бъдат възрастите, които ще бъдат предложени в законопроекта, обясни социалният министър.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини