15 души загинаха при протести на кюрди в Турция

Около 15 души са загинали, а няколко десетки души са ранени при протести на кюрдите в Югоизточна Турция. Протести на кюрди имаше и в други държави.
Протестите в Турция са срещу отказа на правителството да се намеси с военна сила, за да предотврати падането на сирийския град Кобане, населен предимно с кюрди, в ръцете на джихадистите от "Ислямска държава".

Кобане е на около 15 км от сирийската граница с Турция.

Управленията по сигурността на 6 провинции са въвели комендантски час. Ограничения за пребиваване на улицата след определен час са въведени в провинциите Диарбекир, Мардин, Сирт, Мус, Ван и Батма, където протестите и безредиците са придобили опасна форма, съобщи РИА Новости, цитирана от "Фокус".

По данни на местните медии, групи младежи нападат магазини, замерят полицията, сградите и автомобилите с камъни и бутилки запалителна течност.

Протестите на кюрдите започнаха в понеделник в много турски градове.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган помоли САЩ за въздушни удари срещу джихадистите при Кобане. Той обаче смята, че е необходима сухопътна операция в защита на града.

Кобане е на път да падне в ръцете на джихадистите, предупреди турският президент.

Сраженията между кюрдите и джихадистите вече са обхванали южната и западната част на Кобане. Над 400 души, главно кюрдски бойци и джихадисти, са загинали от началото на офанзивата на групировката "Ислямска държава" за превземане на сирийския град, започнала на 16 септември. Поне 20 са цивилните жертви.

Няколко десетки души пострадаха в Северна Германия по време на демонстрации на кюрдски активисти, които настояват международната общност да се противопостави по-остро на "Ислямска държава" в Сирия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В градовете Хамбург и Целе избухнаха сблъсъци между кюрди язиди и група мюсюлмани, съобщи интернет сайта на сп. "Шпигел". Полицията успяла да предотврати даването на жертви и да удържи враждебно настроените едни срещу други представители на двете групи, въпреки че полицаите били замеряни с камъни и бутилки.

Битката за сирийския град, която се предава на живо от телевизиите по цял свят, е ужасяваща, заяви американската дипломация, подчертавайки, че това стратегическо място не бива да попада в ръцете на групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Около 200 кюрди протестираха вчера край Елисейския дворец в Париж срещу "бездействието на международната общност". Демонстрантите, носещи червени знамена със сърп и чук на Кюрдската работническа партия (ПКК) и няколко плаката с надписи, гласящи "Всички сме от Кобане", направиха импровизиран седящ протест на булеварда, минаващ по протежение на президентския дворец във френската столица.

"Целият свят смята за ужасяващо да гледа в реално време случващото се в Кобане", каза говорителката на Държавния департамент Дженифър Саки пред журналисти, информирайки за телефонните разговори между държавният секретар Джон Кери и турския премиер Ахмед Давутоглу вчера и днес.

Международната общност трябва да действа незабавно в защита на Кобане, който е на път да бъде превзет от джихадистите, заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

"Светът, всички ние, сме дълбоко разтревожени, че "Ислямска държава" е в състояние да завземе град, отбранявал се толкова храбро, но който е на път да се предаде. Длъжни сме да действаме сега", заяви в комюнике Мистура.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини