Още един случай на Ебола в Испания

В мадридската болница "Карлос III" е настанен още един пациент, който може би е заразен с Ебола. Норвежка лекарка е заразена с вируса.
Пациентът в болницата в Марид е медицинска сестра, която е участвала в транспортирането в Испания от Африка на заразените с вируса испански свещеници, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Впоследствие единият от свещениците почина.

По данни на испанските здравни служби, медицинската сестра е с повишена температура, което не е признак на заболяването, предизвикано от вируса на Ебола, но специалистите са признали за целесъобразно нейното изолиране.

Друга медицинска сестра от Испания стана първият регистриран в Европа случай на заразяване с Ебола. Тя е лекувала мисионер в Сиера Леоне - свещеника Мануел Гарсия Виехо, който почина миналия месец в мадридската болница "Карлос Трети", след като бе докаран от Африка.
Сестрата е настанена за лечение в болницата "Алкоркон" в покрайнините на Мадрид, откъдето ще бъде преместена в болницата "Карлос Трети".

Норвежка лекарка, заразила се с ебола, докато работела в Сиера Леоне, бе транспортирана до Норвегия и вчера бе приета за лечение в болница в Осло, съобщи Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Първа мисия на ООН по обществена здравна криза

Бюджетната комисия на Общото събрание на ООН одобри финансиране от 49 милиона долара за безпрецедентна спешна мисия на световната организация за борба с ебола. Комисията прие резолюция, подкрепяща искането на генералния секретар на ООН за финансиране, което се очаква да покрие разходите по операцията до края на декември.

Това е първата мисия на ООН са справяне с обществена здравна криза. Според Световната здравна организация починалите от ебола в Западна Африка са вече над 3400, а заразените са поне два пъти повече.

Базираната в Гана мисия има представителства в трите засегнати от епидемията страни - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

Американската армия на място

Американските войници, които започнаха да пристигат в Западна Африка, за да помагат в борбата с ебола, може да останат цяла година в зависимост от бързината, с която ще може да се овладее вируса, заяви шефът на американското военно командване за района на Африка, генерал Дейвид Родригес, цитиран от Франс прес и БТА.

Родригес отхвърли критиките срещу САЩ, че са реагирали твърде бавно. Близо 350 американски войници са разположени досега в Либерия и Сенегал, за да обучават здравния персонал на място, да оказват логистична помощ и да изградят мобилни лаборатории.
Американският контингент в района ще наброява общо 3200 души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини