Съдът разпореди на Мобилтел да разкодира GSM-ите на хората

Мобилният оператор "Мобилтел" е прилагал нелоялна търговска практика спрямо клиентите си, като им е предоставял невярна информация. Компанията е обещавала изплащаните на лизинг апарати да бъдат безплатно разкодирани след приключването на договора. Вместо клиентите да получат кодовете безплатно, е трябвало да заплащат за тях. За капак това условие е било обявено единствено на интернет страницата на мобилния оператор.

Така потребителите, които нямат интернет достъп, е възможно да вземат неинформирано решение в случая, обясняват от Комисията за защита на потребителите.

Именно заради това Върховният административен съд е потвърдил установеното нарушение от КЗП. Това е окончателното решение на ВАС и не подлежи на обжалване.

Нарушението е установено след проверка на комисията, но оттам не обясняват дали са наложили парична глоба на мобилния оператор.

С последните изменения на Закона за защита на потребителите е предвидено в случаите на потвърдена от ВАС нелоялна практика потребителите да имат право да развалят договора с търговеца. Хората могат да предявят претенции пред съда за това, че са били ощетени, и да получат компенсации от "Мобилтел" в случая, обясняват от КЗП. Окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    37
    374
    20 0
    13:15, 4 окт 2014
    Най-после да бъдат поставени на мястото тези изнудвачи. Дано да им се случат и други, полезни за хората неща. Стига са си развявали байраците и да се считат недосегаеми и ненаказуеми. Браво!
  • 2
    6
    6
    1 0
    14:07, 5 окт 2014
    viva kom imali pravo dami vdigne taksata ot 15 lv.na 30 bez da znam az.
Последни новини