Уестингхаус: Споразумението не изисква инвестиции от АЕЦ "Козлодуй"

Акционерното споразумение с „Уестингхаус” за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” не изисква инвестиции и гаранции от страна на централата или държавата.
Това се казва в прессъобщение на американската компания по повод полемиката, която върви от няколко дни. За споразумението за 5,3 млрд. лева бе съобщено на 7-и август от АЕЦ, но със заличени части от текста. Според "Уестингхаус" разкриването на някои от условията биха дали предимство на конкуренцията, затова са били принудени да ги премахнат.

Днес обаче от Westinghouse Electric Company обявиха, че "за да се изясни неточната информация, представена в някои статии и репортажи в медиите", искат да уточнят някои неща.

Според документа за 7-и блок не се изискват инвестиции от страна на АЕЦ "Козлодуй", негови дъщерни дружества или от държавата, освен ако няма допълнителна договореност. Освен това няма включени държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност, заявяват от компанията.

От компанията са поели ангажимент за значително разширяване на съществуващите производствени мощности в България, създавайки повече от 10 000 високоплатени работни места през следващите 3 до 5 години и внедрявайки технологията AP1000, която е призната в Европа, Азия и Америка като най-модерния технологичен избор, се казва още в съобщението.

"Уестингхаус" договори добросъвестно акционерното споразумение за разширяване на мощностите в АЕЦ "Козлодуй", съобразно най-добрите международни търговски практики и високи стандарти за реализация на проекти, за да гарантира, че изграждането на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще се осъществи по безопасен и ефикасен начин", допълват от компанията.

Оттам изтъкват, че информация за хода на проекта е предоставена на основните политически партии, а самият проект ще продължи повече от 60 години напред.

Акционерното споразумение ангажира "Уестингхаус" да работи за определяне на цената, условията и реда за финансиране, както и да осигури участие на български компании до максималната възможна оперативна степен. Компанията ще предостави анализ на бъдещото търсене на енергия и прогнозна цена за електроенергията, произведена от бъдещия реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини