Денков: Стартираме строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Днес с решение на Министерския съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното правителствено заседание.

"Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-и блок. Срокът, който се предвижда е 2033 година. Със същото решение ще започне подготовката и за 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на две до три години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система. Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените първи до четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Освен това технологията, която е избрана на тези реактори, е уникална в света. Тя позволява да се променя два пъти в много кратък срок мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие. Така че да пожелаем успех на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат", обясни премиерът.

Кабинетът ще обсъди и проект на меморандум за разбирателство между няколко европейски държави за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбраната в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. В инициативата, освен България, участват още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на отбраната.

Одобряването на Национална стратегия за околната среда 2021 - 2030 г. също е част от дневния ред на правителственото заседание. Очаква се правителството да одобри участието на България с Национален щанд в Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2024“ в Нюрнберг, Германия, както и участието на страната ни в 60-ото издание на Венецианското бианале за изкуство.

Кабинетът трябва да одобри и допълнителни разходи за 2023 г. за финансовото осигуряване на дейности по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини