Денков отговори за "Лукойл", дерогацията на петрола и АЕЦ "Белене"

Предложението за продажбата на Украйна на закупеното оборудване за "АЕЦ Белене" ще бъде обект на преговори, заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Денков потвърди, че такова предложение е имало от страна на Украйна. "Оказа се, че след първоначално проявения интерес, нашето служебно правителство не е придвижило въпроса за това по дипломатически път", каза премиерът. Той съобщи, че чрез министъра на енергетиката сегашното правителство е повдигнало този въпрос. "Оказа се, че има реален интерес и това ще бъде обект на преговори, които вече започнаха, но ще продължат през следващите месеци", заяви Денков. Той съобщи, че днес ще бъде подписан меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката с няколко точки, като две или три от тях ще бъдат свързани с ядрената енергетиката и това е основата, по която ще можем да работим. 

В отговор на въпрос за "Лукойл" Николай Денков каза, че там има системен проблем. Представителят на държавата в "Лукойл" не подава обратна връзка, което се очаква от него, съобщи премиерът. Затова в Министерството на енергетиката са почти готови с критериите за това как да се проведе конкурс и да се подбере следващият представител на държавата. Очаквам в следващите месеци да имаме нов представител, който да бъде много по-активен в това отношение, посочи Денков. Ясно беше казано на „Лукойл“, че изчакваме от тях план до края на следващата година какво ще бъде устойчивото развитие, когато изтече дерогацията за руски петрол, добави премиерът. По думите му въпросът е как ще се направят промените в технологиите, така че да се работи с неруски петрол, а оттам ще се появят и данъците. Тук задачата е как да съчетаем ограниченията, които идват от войната в Украйна, с реалните промени на технологиите и данъчните постъпления, коментира министър-председателят.

Той информира, че има съществен напредък в диверсификацията на доставките на газ и петрол, започнати от редовното правителство на Кирил Петков, след това и от служебното правителство. България има осигурени доставки до края на годината, увери премиерът. По думите му продължава работата по отварянето на Александруполис, откъдето България ще може да внася втечнен газ. Отделно има договор за турските места, откъдето може да се доставя втечнен газ. Водят се преговори с Азербайджан за увеличаване на доставките, съобщи още Денков. Той определи картината като оптимистична, но добави, че трябва да е ясно, че при този пазар винаги става въпрос за много пари и преговорите трябва да се водят внимателно. Според премиера ние трябва да станем транзитна страна за доставки за други региони в Европа. 

По темата за шистовия газ министър-председателят заяви, че има сериозни резерви по отношение на възможни екологични замърсявания. Затова трябва първо да има разговори с общностите дали имат икономически изгоди спрямо тези рискове, и разговорът трябва да бъде напълно експертите и спокоен. За съжаление средата още не е готова за това, коментира министър-председателят Денков. 

Премиерът заяви още, че изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е заложено в плановете на правителството. Трябва да се актуализира енергийната стратегия, защото тя не е адекватна в момента, коментира Денков. 

От друга страна проектът АЕЦ „Белене“ за нас няма никаква основа. Аз бях много учуден от изказванията на бившия министър на енергетиката да се търсят още четири блока. Няма такива нужди в регионите ни – имаме атомна електроцентрала в Румъния, в Турция се строят допълнителни блокове. Трябва да стабилизираме нашата система с необходимите базови мощности в дългосрочен план след спиране на 5-и и 6-и блок на „Козлодуй“, но трябва да се развият и всички други технологии, които ще направят тока по-евтин, без опасност от радиоактивно замърсяване, без да се махат радиоактивни отпадъци, добави премиерът. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини