„Царят“ на джебчиите в Белград е... на 13 години

Най-известният джебчия в Белград е 13-годишно момче, пише сръбският в. „Блиц“.

Младежът, обозначен само с инициалите си – З.Р., винаги работи в група с още 5-6 момчета, като води със себе си и 10-годишното си братче, разказват от полицията

За разлика от повечето други крадци, З.Р. и групата му са много дръзки и не се боят от полицията, защото знаят, че не могат да бъдат съдени като възрастните. Полицаите ги познават, те също познават инспекторите и не са редки случаите, когато отвличат полицията на другия край на града, за да освободят терен за съучастниците си.

Самият З.Р.

има 366 кражби и макар да живее в гетото, носи скъпи маркови дрехи.

Уличните кражби са единственото престъпно деяние, което през последните години отбелязва ръст в Белград – през 2013 г. в сръбската столица е имало 4869 случая на джебчийство, което означава средно по 14 кражби дневно.

Джебчиите работят главно в градския транспорт и на спирките. През лятото се „преселват“ в моловете, на големи концерти и фестивали и по градските басейни.

Повечето кражби обаче се извършват през зимата, през учебната година и преди новогодишните празници.

Полицаите казват, че някои джебчии са толкова ловки, че измъкват само част от парите на жертвата, така че човек може дори да не разбере, че е обран.

В Белград все повече се увеличава и броят на джебчиите чужденци, а

първенството в шаренето по джобовете принадлежи на българките,

казва Александър Митрович, шеф на отдела за улична престъпност в белградската полиция. Той изтъква, че на тях им се разминава почти безнаказано, защото съдът ги глобява с 50 хил. динара (428 евро). Те се организират в групи и докато едната група е в затвора, другата носи пари, плаща глобата и освобождава арестуваните. В полицията не им правят досие дори след ареста и затова свободно минават границата.

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини