Махмурлук – някои митове и истини как да го борим

Махмурлукът е често състояние след прекаляване с алкохол. Симптомите са най-силно изразени 14-15 часа след началото на приема. Според изследователи, това е така, защото натрупването в тялото на продукти от преработката на алкохола, каквато е млечната киселина, изискват повече време, за да се отделят.

Пациентите с махмурлук често споделят за силно главоболие, гадене, световъртеж, раздразнителност, жажда и умора. Обикновено при събуждане след прием на голямо количество алкохол и заспиване се усещат най-силно симптомите.

Понякога стандартната клинична картина може да бъде допълнена от симптомите за пренапрежение, бледост, треперене, повръщане, болка и парене зад гръдната кост, нестабилност в походката и загуба на апетит.

1. Кои видове алкохол предизвикват махмурлук?

Предполага се, че продуктите, получени при преработка на алкохол, наречени деривати, усилват тежестта на махмурлука. Джинът и водката съдържат много малко количество такива вещества, следователно вероятността от развитие на махмурлук е по-малка. Докато бренди, шампанско и уиски притежават потенциала да предизвикват появата на най-тежките форми на махмурлук, тъй като имат богат калибър от вещества, превръщащи се в деривати.
Червеното вино също може да доведе до тежко състояние на махмурлук, защото съдържа голямо количество тирамин. Тирамин е вещество, което в организма на човек предизвиква появата на много тежко главоболие.

2. На каква терапия може да се разчита?

Според мнозина лекари махмурлукът може да се овладее изцяло самостоятелно с помощта на прием на чиста вода, чайове и бульони в рамките на няколко часа след събуждане. Това е вярно само при инцидентни случаи на махмурлук.

Повечето лекари препоръчват за главоболие да се взема парацетамол или ибупрофен, прием на течности за овладяване на дехидратацията и консумация на лека храна, богата на въглехидрати и фруктоза. Доказано е, че въглехидратите и чистата фруктоза, облекчават симптомите на гадене. Тя се среща най-много в плодовите сокове и меда. Особено богато на нея е гроздето.

Доказано е, че плодовите сокове помагат за разграждане на алкохола и по-бързо оводняване – рехидратация, на организма.

За облекчаване симптомите на гадене се препоръчва консумация на препечени филийки хляб и мед и прием на бульони, в които има голямо количество калий, натрий и хлор.

Специалистите напоследък започват да отричат полезното въздействие на аспирин преди или след алкохолна консумация с цел облекчаване симптомите на махмурлук. Според множество проучвания, аспиринът предизвиква тежка алкохолна зависимост у хората, които консумират сравнително често алкохол.

Напоследък има сериозни научни доказателства, че приемът на витамин С преди или след консумация на голямо количество алкохол помага за по-бързото му очистване от организма.

Специалистите по билково лечение споделят за полезното въздействие на кора от бяла върба, която съдържа естествени салицилати, облекчаващи главоболието. Приема се под формата на горещ чай или чрез дъвчене на кората. Симптомите на гадене при махмурлук могат да бъдат овладяни качествено с прием на чай от унгарска лайка.

3. Някои митове и истини

Особено популярни са два мита, свързани с махмуркула. Първият мит гласи, че кафето помага за овладяване симптомите на махмурлук, а вторият - че ако липсват данни за махмурлук, то значи алкохолът не е засегнал организма.

Учените отричат и двата мита и представят своята обосновка в рецензирани научни факти. Единствено времето може да доведе до отшумяване симптомите на махмурлук, когато всичките деривати бъдат преработени и очистени от тялото. Стимулиращият ефект на кафето единствено и само може да заблуди временно, че организмът не е засегнат от алкохола. В тези условия често се стига до ПТП-та по пътищата и тежки наранявания при работа с машини.

Изследователи доказват, че консумацията на алкохол засяга работоспособността на следващия ден, дори тогава в организма да няма никакви следи от неговия прием. Те съветват при сериозни работни задачи на следващия ден, да се ограничи до минимум консумацията на алкохол или въобще да се избягва такава предната вечер

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини