Звуков душ, геофолк и саунд арт - музикални изненади на "Беглика" (видео)

Фестивалът посвещава шестото си издание на постижимото щастие и призовава към нежна (р)еволюция в образованието, икономиката и културата.

Под мотото "Аз съм, защото ние сме" тазгодишното шесто издание на възобновения фестивал за устойчиво развитие и зелени идеи "Беглика" от 21 до 24 август на язовир "Голям Беглик" в Родопите идва не само с пространствени изненади (сал-сцена, въжена градина и лодки-таксита), а и с интересна програма от дебати и музикални експерименти.

Специалният форум "Метаморфози" ще събере над 50 лектори и организации, които предлагат алтернативен решения в областите образованието, икономиката и културата. Трите заглавни букви на тези сфери задават въпроса кои са начините за промяна и кои ще ги донесат.

Класическата програма също набляга на "сътворяването" на фестивала, който тази година беше куриран с отворена покана към публиката. Сред тенджери с приказки, книжни пещери и акробатична постановка за щастието по Морис Метерлинк ето кои по-необичайни участия грабват вниманието в музикално-артистичната програма на "Беглика" 2014:

Брайън Смит определя музиката си като "геофолк" и е едно от онези американски момчета, родени в Портланд или Сиатъл, които обикалят света с китара на рамо и са написали над 450 парчета. И има кой да ги оцени - участвал е на фестивали в Южна и Северна Америка, Европа и Азия, а звукът му е подходящ за всяка приятна инди радиостанция. Той ще свири с още двама музиканти – Саша и Валентин от Лайпциг, Германия.

"Древност и Космос" е проект, създаден Михаела Стойкова, дългогодишна звукова терапевтка, която ще съчетае  лечебните вибрации на кристалните и тибетските купи с гайда, тъпан и флейта и плътните звукови вълни на австралийското диджериду в уникален "звуков душ" – лечебно-медитативна процедура или "пътешествие из звуковата Вселена". В него ще участват и музикантите от "Оратница".

Гергана Димитрова–Белонога от "Мистерията на българските гласове" и "Ева квартет" ще открие "Беглика" на 21 август със собствения си проект, смесващ азиатска, африканска и българска музика. Хедлайнери на съботната вечер са международноизвестните Balkhan Khans – формация, която се състои от световния шампион по бийтбокс за 2012 г. Skiller, мултиинструменталистът и фюжън композитор Николай Иванов-ОМ (вокали/ китара), Димитър Узунов (туба-бас) от Националната опера и балет и виртуозните ромски музиканти Венци Такев (цигулка) и Кольо Иванов (тъпан и гайда).

"Да бъдеш Ambient Anarchist" е уъркшоп на обединението "БигБанда", в което членува едноименната ембиънт група, както и редица други музиканти от алтернативната сцена. Водени от Тодор Стоянов  (zazizazi), Стефан Иванов (Mr Smiff) и Александър Даниел, участниците в него ще импровизират с неочаквани инструменти и технология за звуков дизайн, както Ambient Anarchist правят в своите изпълнения на живо. Записване – до 20 души – на място на 21 април. "Импровизации и дигитални ефекти" пък е вторият уъркшоп на "БигБанда", в който участниците ще си играят със звуци, думи и инструменти за променяне на гласа.
zazizazi -BoxesLime
Пърформънсът на Биляна Вучкова (музика) и Инго Рьойлеке (танц) за композиране в реално време от Echtzeitmusik сцената в Берлин (която съчетава елементи от различни форми като траш хип-хох, електроника и саунд арт, обясняват организаторите), допълва пъстрата картинка.

Естествено артистите от БигБанда - Popara, Space Dub Jammers, FlyWe2DaMoon, Skiller, Cheaptrix, Voxbox, Clavexperience, Mr.Smiff, Zazizazi, Halojo, Genda, Alecheck, RailBuzz и Lюt Skahopper - ще вземат и самостоятелно участие на фестивала наред с много други. Drum Circle и Live Trance Circle събиранията също ще се завърнат тази година.
Пълната програма на всички тези събития по дни може да бъде намерена на http://2014.beglika.org/, където има и подробна информация за билетите за фестивала. Цената им е 65 лв. за тридневен пропуск или 75 лв. за четирите дни на фестивала плюс 30 лв. за двупосочен транспорт от София до язовира по желание.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини