Милко Багдасаров: ДПС доказа, че не може да бъде лоялен партньор

Милко Багдасаров

- Още през юни, миналата година, в интервю за „Преса” предупредихте, че ДПС извива ръцете на премиера Орешарскии трупа политически активи на гърба на БСП. Тогава на „Позитано 20” сякаш не Ви чуха. Сега, година по-късно не чувствате ли, че ръководството на БСП започна открито да говори за това?

- Като политик аз работя повече от 20 години в област Кърджали и като изхождам от спецификата на района мисля, че познавам добре нашите доскорошни партньори от ДПС. Не искам да се вживявам в ролята на пророк. Претърпях сериозна операция на гръбначния стълб и двадесет дни прекарах неподвижен, в легло.Това ми даде възможност да следя от различни информационни канали какво се случва в страната и то от гледната точка на страничен наблюдател, а не на пряк участник в събитията. Когато човек е неподвижен на легло гледа на нещата по по-различен начин. Това, което ми се „наби” след първите изявления на ръководството на ДПС беше, че те на практика разбиха мита за един коректен и лоялен партньор.Няма как да приемем, че в условията на сътрудничество, и то застанали в една обща кауза, подкрепяйки едно общо правителство да излезеш с изявление,което променя радикално политическата ситуация в страната. И то без дори да си уведомил партньора си.Това ме кара да мисля, че кафето на Борисов и Местан в Кърджали е изиграло своята роля. Нещата в българската политика вече стоят на съвсем друга плоскост.

- Никога досега ДПС не е имало толкова власт. В един момент се създаде усещането, че те дори са водещата партия в управлението на страната. Би трябвало те да имат най-голям интерес статуктвото да се запази, а те поискаха и реално изправиха страната пред предсрочни парламентарни избори. Каква е логиката в техните действия?

- Аз съм от няколко дни на крака и имах доста срещи с хората от ДПС в Кърджали, включително и с хора от тяхното ръководство. Те също недоумяват на какво се дължи този пирует и в голяма степен не подкрепят последните действия на централното си ръководство. Още повече, че ДПС на практика изконсумира властта много повече, отколкото сами биха желали.Ние не искаме ДПС да ни обяснява какво доведе до тази цялостна променя на философията на политическото им поведение и до тази вече явна прегръдка с ГЕРБ. Но те едва ли ще могат да го обяснят дори на собствените си избиратели.

- ДПС рискува след едни нови избори да не бъде сред управляващите партии и дори да изпадне в изолация. Защо й е всичко това?

- ДПС не е партия, която рискува просто така.Това ме кара да смятам, че те имат някаква предварителна договорка с ГЕРБ и тя ще стане факт в следващия парламент. За това и аз не разбирам как ДПС ще обясни на своите избиратели, че хората от централното ръководство на партията с корпоративни интереси заложиха на карта интересите на своите избиратели.След като години наред обясняваш какви са вредите от управлението на ГЕРБ, как партията на Бойко Борисов е уволнила десетки хиляди специалисти на ДПС и е оставила без инвестиции районите, където ДПС има висока подкрепа, няма как да обясниш защо изведнъж Борисов се е превърнал в предпочитания политически съюзник. Още повече, когато хората виждат огромните средства, насочени от кабинета Орешарски точно към тези райони, за да се компенсира изоставането им по време на управлението на ГЕРБ.А не знам и как ГЕРБ ще обяснява на своите избиратели датата 5 октомври, която се пада вторият ден от Курбан Байряма? Как две седмици бяха като скачени съдове в Парламента, когато трябваше да се гласува НК, който пък засяга техните общи интереси. Това за мен е една поредна проява на пещерен антикомунизъм.

-Кои са грешките,които допусна БСП в отношенията с ДПС?

- На първо място огромната доверчивост към нашите партньори от ДПС.Това вече беше отчетено от нашия председател Сергей Станишев. На второ място е слабата предизборна кампания за европейските избори. Ние не успяхме да покажем с какво участваме в тях. Водач на нашата листа беше Сергей Станишев, а той е една от най-ярките политически фигури в Европа. Аз няма да спирам да повтарям, че той е национален капитал за България , а не само за БСП. През последните 60 години ние сме нямали такава политическа фигура, с такъв авторитет и с такова влияние в Европа. Това е президента на партията на европейските социалисти и никой не отчете, че от тази позиция той може, а аз вярвам и че ще допринесе много за България. Само че сред политическите му опоненти у нас се разигра синдрома на комплексарите и атаките бяха насочени основно срещу него. На принципа „Не сакам я да съм добре, сакам на Вуте да му е зле”. Ние не успяхме да стигнем до хората и да им обясним, че трябва да мислят прагматично, когато гласуват. Ще ви дам пример с Кърджали. Хорат, тук, видяха как отварянето на прохода Маказа може да се протака 20 години и как с две телефонни обаждания на Председателя на ПЕС пътят може да се отвори.

- Всички говорят за необходимостта от радикални промени в БСП. Според Вас какви трябва да бъдат те?

- Промени са необходими, но те не се изчерпват със смяната на няколко личности. За мен радикалната промяна ще дойде, когато в БСП започнем да гледаме на политическата ни работа като един отбор, като тандем. И когато започнем да стигаме до хората, защото ние май сме единствената партия, която е занемарила медийната си политика. Трябва много работа, трябва много ходене от „врата на врата”, трябват много лични срещи с хората, които ни вярваха и гласуваха за нас. И което е много важно, БСП да води истинска лява политика. При това остро социално разслоение в страната, при продължаващите процеси на обедняване на голяма част от населението и забогатяване на много малка част от него, автентичната и истинската лява политика е единственият възможен начин да се противопоставим на контролирания,на корпоративния вот. Нужна ни е ярка лява политика. С това правителство ние направихме много социални стъпки, но явно голямата част от хората не оцениха това.

След 4 годишно замръзяване на доходите, ние вдигнахме пенсиите, като средното увеличение е 40 лв.на човек, увеличихме майчинските, помощите за различни категории граждани. За първи път се дадоха средства за Коледа, Нова Година, Великден, за 15 септември, за всички първокласници еднократните помощи бяха вдигнати. Да не говорим, че за първи път цената на тока падна и още много и много социални придобивки за тази една година. Елементарен пример, станал факт преди няколко дни и с който доказахме, че работим за хората. Приехме окончателно промените в Закона за автомобилните превози, в частта за автобусните и таксиметровите превозвачи. С тях допустимата възраст за използване на автомобили за таксита се увеличи от 10 на 15 години. Въпреки, че в пленарна зала беше направено всичко възможно от страна на опонентите ни този закон да не се гласува. Защо? Нима това не е за хората, било те и таксиметрови шофьори? Няма как да сравняваме едно такси в столицата, с едно такова в нашата област например. Километрите, които те „навъртът” са в пъти по-малко от тези, в големите градове и колата не би могла да се амортизира толкова бързо. Спокойно мога да кажа, че БСП направи всичко възможно да даде хляб за още 5 години на тези таксиметрови водачи, чиито автомобили щяха да излезнат от употреба. С това решение на Народното събрание и подчертавам законът, който БСП внесе за разглеждане, на практика Левицата удовлетвори искането на Таксиметровия бранш за вдигане на възрастта на таксиметровите автомобили.

- Споделихте мнението, че ДПС вече не са лоялен партньор на БСП?

- Сега на практика ДПС демонстрира, че не може да бъде такъв партньор, но аз не се чувствам удовлетворен от това развитие на нещата.За мен те извършиха предателство към голямата кауза, която преследвахме заедно. Но аз започнах да гледам на ДПС като на много различна партия на различните нива. Като човек от район със смесено население притеснението ми е за хората, които традиционно гласуват за ДПС и с които през последните години сме установили нормални, чисто човешки отношения. Сега те са поставени на карта.

- Защо да са поставени на карта?

- Защото това, което правехме през последната година беше точно смесените райони да не се чувстват изоставени от държавата, там да се направят нови неща,с които да се навакса липсата на инвестиции от времето на ГЕРБ. Сега, аз не виждам как ще се случат нещата, защото вариантите са два – или ДПС с ГЕРБ, или ДПС далеч от властта за много години.Защото след като вече веднъж си показал, че на теб не може да се разчита като лоялен партньор, трудно някой ще се съгласи да работите заедно.

-Анализът на изборните резултати в Кърджали показа, че хората, които подкрепят социалистическата партия не приемат сътрудничеството с ДПС и отказват да подкрепят левицата. Конфронтацията между БСП и ДПС няма ли да се окаже един от спасителните пояси за социалистическата партия?

- Резервите към коалиране с ДПС са факт във всички райони със смесено население. Те са си от години и не са нещо ново за нас. На мен ми е по-интересно как ще се възприемат новите взаимоотношения между ГЕРБ и ДПС. Виждайки прегръдката между Борисов и Местан аз съм сигурен, че резултатите на БСП на следващите избори ще бъдат по-добри. В районите със смесено население, където доминирането на ДПС е много голямо ние винаги сме отстоявали интересите на хората, които не подкрепят движението. Това ще продължи и за напред. Но ние трябва да търсим нови форми и методи за работа с тези хора.Те имат нужда от подкрепа. Защото с годините се видя, че в тези населени места нищо добро не се е случило, а жителите им стават жертва на корпоративни интереси.

- Ще Ви върна към началото на разговора. Вие сте в Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и отговоряте за работата в районите със смесено население. Какво не чуха на „Позитано 20” преди една година? Какво не разбраха?

- Не мога да кажа, че на „Позитано 20” не са разбрали проблема. В името на каузата да върнем България на хората и да оставим завинаги в историята недемократичното, а както вече се оказва, и престъпно управление на ГЕРБ, ние оставихме на втори план каузата да защитаваме интересите на хората извън ДПС. Към днешна дата и Председателят на партията и всички в Изпълнителното Бюро не само, че чуха, но и усетиха на гърба си това, което аз в качеството си на представител на смесените райони винаги съм защитавал, когато става въпрос за ДПС. Не очаквах да се стигне до толкова рязък ход, до това забиване не на нож, а на цяла кирка в гърба. Но съм сигурен, че колкото и да е тежък ударът, БСП има сили да се изправи и да продължи .

- Вие сте първи народен представител за БСП от Кърджали след 19 години. Оказа се само за една година. Не Ви ли е тъжно?

- Нещо като „Тя танцува едно лято”, така ли? /Смее се с глас/. Е, ние в БСП сме хора оптимисти. Когато коментираме европейските програми в сферата на образованието, нас ни учат,че когато нещо се направи, то трябва да има много голяма устойчивост. Ние направихме пробивът в Кърджали, сега работим за неговата устойчивост и развитие. Един мандат за БСП от Кърджали. Добре. Но защо не и два?

- Един малко по-личен въпрос. От директор на най-голямото училище в Южна България станахте народен представител. Кое Ви хареса повече?

- Нещата не могат да се измерват. Отговорностите са различни, изискванията са съвсем други. Но в емоционален план ще ви кажа, че като народен представител имах щастието всеки понеделник сутрин да съм в моето училище и да посрещам моите ученици. Това ме зареждаше страшно много и непрекъснато ми напомняше защо съм в Народното събрание, кой ме е изпратил там и чии интереси съм длъжен да отстоявам. Моите 1 700 деца са от различни етноси, родителите им гласуват за различни партии, но какво от това? Не можем да предаваме децата си.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини