Стотици са отвлечени и изтезавани в Източна Украйна, твърди доклад

Въоръжените проруски сепаратисти, както и отряди, подкрепящи властта в Киев, са отвличали, пребивали и изтезавали активисти, протестиращи и журналисти в Източна Украйна през последните три месеца.

Това твърди международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в доклад, разпорстранен в петък.

Няма изчерпателна информация за броя на отвлечените, допълват от организацията. По данни на украинското вътрешно министерство между април и юни са били похитени почти 500 души. Мисията на ООН за правата на човека в Украйна съобщава за 222 случая по същото време.

"Огромната част от отвличанията са дело на сепаратистите. Жертвите им често са подлагани на побоища и изтезания, откоито може да ви се обърне стомахът", казва Денис Кривошеев, зам.-директор на "Амнести интернешънъл" за района на Европа и Централна Азия. "Има също така и свидетелства за по-малък брой случаи на насилие от украинските сили", допълва той.

В доклада се цитира проукраинският активист Хана, която е била отвлечена от въоръжени мъже в Донецк през май. "Накрая на разпитите той каза "А сега се помоли, защото ще те убия", след което ме поряза с нож по врата."

Цитирани са и твърденията на неназован служител от администрацията на югоизточния град Мариупол, който чул пленен сепаратист "да вие от болка в ръцете на прокиевските сили, които изглежда опитваха да изтръгнат от него информация".

Екип на "Амнести", посетил Киев и Югоизточна Украйна и разговарял с групи за самозащита, има списък с над 100 цивилни, които са били отвлечени и в повечето случаи те са били изтезавани.

Проукраински активист на 19 години разказва в доклада, че е бил отвлечен с насочено оръжие, след което "първо ме биха с юмруци, със стол, после с каквото им попадне... Гасиха цигари в краката ми и ме подлагаха на електрошокове. Продължи толкова дълго ,че вече не усещах нищо и припаднах."

В района на Донецк и Луганск са отвличани официални лица, военни, полицаи, политици, членове на избирателни комисии и бизнесмени. Мнозинството похищения са с политически мотиви, макар че е имало и такива за искане на откуп и за всяване на страх у населението.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини