Провал на заседание в НЗОК, лекарите ще протестират

Заседанието на Надзорния съвет на НЗОК е прекратено, поради липса на кворум. Лекарите заплашиха с протести, а ГЕРБ - че може да напуснат пленарната зала.
На заседанието трябваше да бъдат обсъдени нови мерки за оптимизиране на разходите на НЗОК, които да бъдат представени на министъра на здравеопазването Таня Андреева, предаде БТА.

Пакетът е необходим на МЗ, за да изготви мотиви и финансова обосновка за актуализация на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. В края на юни НЗОК поиска да бъде актуализиран бюджетът й с 328 млн. лв. На заседанието на правителството в сряда здравният министър каза, че е необходимо НЗОК да посочи ясно, по какви причини е направен преразходът и по кои пера.

Кворумът обаче беше нарушен заради напускането на представителя на КТ "Подкрепа" Тома Томов. Според него проблемът с актуализацията на бюджета на касата се политизира, съобщи БНР.

Томов коментира пред журналисти, че мерките вече са били представени на министър Андреева още на 23 юни и вече няма време за представяне на нови мерки. Томов каза още, че в Министерството на здравеопазването със сигурност знаят за вече предложените мерки, още повече, че председателят на Надзорния съвет д-р Бойко Пенков е и заместник-министър на здравеопазването.

Самият Бойко Пенков съобщи, че Надзорният съвет на касата подкрепя мерките, които вече са представени и започват да действат. По думите на д-р Пенков снощи са били подписани документите за внасяне в Министерски съвет с искането за актуализация на бюджета на НЗОК.

Вчера премиерът Пламен Орешарски заяви, че според него няма основания за ревизия, защото дефицитът в Здравната каса бил същият като миналата година и ще трябва да се вземат пари от други пера. "Не намирам основание, защото гледам цифри – повечето хора говорят без да гледат", мотивира се министър-председателят.

Предупреждение на лекарите

В същото време председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов обяви, че ако до вторник няма актуализация на бюджета на НЗОК, всички болници в страната може да преустановят своята дейност.
Утре пък лекарите ще протестират предупредително.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова предупреди, че ако утре не бъде внесена актуализацията, групата на ГЕРБ ще преосмисли дали да присъства в залата на Народното събрание.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини