Готвят скандални промени във Фонда за лечение на деца

Готвени структурни промени във Фонда за лечение на деца разгневиха представители на неправителствените организации. От ГЕРБ обявиха проекта за "безумие".
С проектопромените в правилника за дейността на Фонда за лечение на деца реално се премахва Обществения съвет, който до момента участваше при вземането на решения за отпускане на средства за сключване на договори с определени клиники в чужбина. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

Съветът се състои от 17 души - медицински специалисти, НПО, пациентски организации, представители на медиите, както и по един човек от здравното министерство, Агенцията за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Българския Червен кръст.

Атанасова призова гражданските, пациентските организации и медиите да дадат решителен отпор и да спрат "поредното безумие на министър Андреева".

Според проекта, който е предложен за обществено обсъждане, на мястото на Обществения съвет ще заработи експертна комисия от 9 души - шестима лекари и по един представител на МЗ, Агенцията за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане. Те ще бъдат предлагани от здравния министър. Промените във фонда се предлагат с мотива, че работата му ще се подобри.

Пред БНР, Десислава Хурмузова от неправителствената организация "Спаси, дари на..." и член на Обществения съвет към фонда, обаче коментира, че няма аргументи за промяната.

"Обществените организации бяха тези, които съобщаваха, когато има нередности и работата не върви. Фондът се превръща в копие на печалната комисия за лечение в чужбина, където няма никаква яснота, никаква прозрачност и поглед отвън. Затваряне на устата на медиите и на обществените организации - това ще стане. Не знам каква е целта, но това ще стане", каза Хурмузова.

Бившият директор на Фонда за лечение на деца Калин Каменов пък заяви, че по-притеснителното било, че здравният министър д-р Таня Андреева излизала със становище, че няма нужда от актуализация на бюджета на Фонда.

Каменов разясни, че целият бюджет е 6 млн. лв, от които до момента са похарчени 4,7 млн. лв.

"С акта си Андреева обрича тези деца, те няма да имат достъп до средства до края на годината", подчерта той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини