Арест на разузнавач и шпионски скандал между Германия и САЩ

Германският президент предупреди за опасност отношенията между Берлин и Вашингтон още повече да се обтегнат след ареста на предполагаем американски шпионин.
Ако се потвърдят подозренията, че служител на германското разузнаване е шпионирал за САЩ, тогава е време да се сложи граница, каза президентът Йоахим Гаук, цитиран от ДПА и БТА.

Вътрешният министър Томас де Мезиер определи ситуацията като "сериозна", а външният министър Франк-Валтер Щайнмайер настоя повече нищо да не се крие.

Германски служители потвърдиха в четвъртък, че е арестуван германец по подозрение в шпионаж. Мъжът признал, че е откраднал стотици документи и ги е предал на американски агенти срещу 25 000 евро.

Канцлерът Ангела Меркел е "поразена и разстроена" от шпионския скандал, съобщи интернет сайтът на сп. "Шпигел", цитирайки източници от най-близкото й обкръжение. В момента тя е на посещение в Китай.

Официално германското правителството на ФРГ заяви, че смята да изчака резултатите от разследването на всички обстоятелства около случилото се, тъй като подозренията засега се базират само на показанията на самия задържан.

"Ако обаче обвиненията се потвърдят, то репутацията на САЩ в Германия значително ще пострада", отбеляза източник в делегацията, съпровождаща Меркел в Китай.

Кой е заподозреният в шпионаж

Арестуваният във ФРГ 31-годишен предполагаем двоен агент, сътрудник на германската разузнавателна служба (БНД), очевидно е сътрудничил с ЦРУ на САЩ, писа в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", позовавайки се на собствен източник в БНД, предаде БТА. Той е получил задача да се добере до документите, отнасящи се до дейността на специалната парламентарна комисия на Бундестага, разследваща скандала около електронното подслушване на германски политици, включително канцлера Меркел, от американската Агенция за национална сигурност. Агентът отмъкнал над 200 документа, обаче успял да предаде на американците само два маловажни, отнасящи се работата на комисията, твърди вестникът.

Заподозреният влязъл в контакт с посолството на САЩ по електронна поща в края на 2012 г. и предложил услугите си. След няколко седмици при първа среща с американците, състояла се в Залцбург, получил 10 хил. евро и електронен адрес за контакти. После се състояли още две срещи в Австрия, при които човек за свръзка му предал още 15 хил. евро.

В БНД смятат, че главен мотив за измяната на германеца били не парите, а "болезненото му честолюбие", пише вестникът.

Разобличаването му се смята за "забележителен успех на контраразузнаването", до който се стигнало благодарение на тясното сътрудничество между Службата за охрана на конституцията (контраразузнаването) и БНД.
Предполагаемият двоен агент предлагал услугите си и на Русия, твърди вестникът.

Настоения в Германия

Мнозинството германци (57%) смятат, че Германия трябва да стане по-независима от САЩ, показва публикувано вчера допитване на маркетингова компания Ти Ен Ес, поръчано от в. "Шпигел", предаде ИТАР-ТАСС. Според 36 на сто от анкетираните връзките на Берлин с Вашингтон трябва да станат по-тесни, а 69 на сто казват, че САЩ губят доверието към себе си.
Допитването е осъществено между 6 и 10 юни с участието на над 1000 души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини