Честна "такса смет" иска Реформаторският блок

Нужни са промени, според които налогът да се изчислява на базата на общото ползване и генерирания отпадък, заявиха реформаторите в писмо до медиите
Реформаторският блок в Пловдив застава зад необходимостта от сериозно прецизиране на формирането на такса смет за граждани и фирми, което да бъде на базата на закона и справедливия принцип „замърсителят плаща“.
Според Закона за местните данъци и такси от 1 януари 2015 година общините трябва да спрат да събират налога въз основа на данъчната оценка на имота, както е сега, тъй като това не отразява изхвърляното от фирма или домакинство количество боклук. Към момента обаче новата методика не е готова, пишат в писмо до медиите реформаторите. Според тях част от предложените варианти като този изчисляването на такса смет да бъде обвързано с количеството изразходвана вода, звучат, меко казано – екзотично. "От друга страна, действащият в други европейски държави принцип - таксата за отпадъци да се изчислява на базата на раздадени торбички за смет, у нас все още е неприложим. Считаме, че обществото ни още не е дорасло за въвеждането на този принцип. Напротив, би довело до генериране на незаконни сметища и масово изхвърляне на отпадъците на нерегламентирани места", се казва в позицията на местните политици.
Реформаторският блок в Пловдив определя и третия принцип – обвързването на такса-смет с данъчната оценка на имота, за несправедлив и дискриминационен. Битката за въвеждането на справедлив принцип в общината не е от вчера. 112 фирми и браншови сдружения, подкрепени от граждани го обжалваха през 2009 г. в съда. Към иска се присъедини и Прокуратурата. Жалбата беше заведена с основния аргумент, че не е спазен законовия механизъм за определяне размера на налога, съобразно количеството на битовите отпадъци и е налице несъответствие между проектираните приходи и разходи за битови отрадъци.
Реформаторският блок в Пловдив поставя следните въпроси: Справедливо ли е двама души, обитаващи един апартамент да плащат толкова, колкото 5-мата им съседи, живеещи в същия по квадратура съседен апартамент?; Кой и как чисти площади, паркове за отдих, училищни дворове, гробищни паркове – на базата на какви средства и кой плаща за тях?
Според блока таксата за чистота на териториите за обществено ползване трябва да се определя справедливо и недискричинационно – т.е. не бива да се допуска положение, в което налогът за юридически лица да бъде 35 пъти по-висок от този за физически лица.

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини