Реформатори питат кой плаща кампанията на Радев

Реформаторският блок иска Сметната палата да направи внезапна проверка на начина, по който се финансира кампанията на кандидата за президент на БСП ген. Радев.

Това заяви секретарят на парламентарната групата Димитър Делчев пред журналисти в парламента, предаде БТА. 

"Искаме службите да проверят цялата кампания на БСП и да кажат има ли финансиране на тази кампания от чужди източници, от чужди държави, например от Русия", каза той.

Делчев посочи, че според справка от публичните регистри Инициативният комитет, който издигна Румен Радев, е събрал около 260 хил. лв., а за кампанията му са изхарчени много повече - 517 хил. за 17 медии, и за обиколки по страната - над 50 хил.лв. 

"Очевидно е, че кампанията на БСП се финансира от черна каса, каза Делчев, като подчерта, че не е само една, а много - в 26 различни региони. 

Той обясни, че Изборният кодекс предписва, че политически партии, юридически лица или чуждестранни институции не могат да подпомагат кампанията на инициативни комитети.

Затова Реформаторите да се провери дали има даване на пари под масата срещу това да се защитават определени интереси на чужди държави. 

От формацията смятат, че данните от публичните регистри са повод за едно по-сериозно разследване, за да се докаже, че в България тези, които нарушават законите, получават заслуженото. 

Според Вили Лилков от РБ кампанията на Радев се финансира частично от НОИ. По думите му бившият началник на ВВС е получил над 70 000 лв. за неизползвани отпуски.

Димитър Делчев отбеляза още, че от БСП са им предложили да подпишат споразумение за честни избори. 

"От РБ винаги сме били за честни избори, но ние не можем да подкрепим инициатива, която се предлага от БСП, защото те нямат моралното право да предлагат чисти и честни избори, поради простата причина, че техните ръце са мръсни", заяви той.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Мм
    ммдааа
    4 -1
    13:01, 28 окт 2016
    аааа... не може само на една! Внезапни проверки на всички и най-вече на милите ГЕРБ! Те горките сигурно си нямат черни касички та се намериха реформаторите да мислят как да злепоставят основния им конкурент.
  • 2
    Ва
    Васко
    1 -1
    14:11, 28 окт 2016
    Не знам кой е Вили Лилков, но изказването му е некомпетентно. НОИ не изплаща обезщетения за неизползвани отпуски! А другарката Пръмова-Кунева е за затвора отдавна или да я гръмне някой, затова че продаде и предаде България със затварянето на блоковете на АЕЦ Козлодуй и сега народа плаща безбожно скъп ток заради нея.
  • 3
    Мн
    Мнение
    0 -2
    16:43, 28 окт 2016
    Непрекъснато гледам телевизия и чета в интернет. Прави впечатление , че БСП почти нямат реклама. А защо не попитате кой спонсорира кампанията на ГЕРБ? Всяка вечер по канал 3 има платена реклама на ГЕРБ. Дори вчера при Ризова , фона на предаването беше българското президентство с портрета на Цачева. Във всички телевизии има реклама на ГЕРБ. Защо не попитате кой спонсорира Митьо Пищова, след като твърди, че имал 7000 лв. , а е обиколил 100 села , черпил ги с кебапчета , говори против комунистите , а ще ходи още в 60 села.сигурно се досещате , че е поставено лице.
Последни новини