ГЕРБ даде на прокуратурата военния министър

Депутати от ГЕРБ внасят два сигнала в прокуратурата срещу министъра на отбраната Ангел Найденов.
Единият е за отпускане на спомагателни средства на обществена организация, а с втория от партията искат да се установи дали има конфликт на интереси при назначението в "Терем" на Мариян Йовчев. Това обяви на пресконференция депутатът и бивш зам.-министър на отбраната Валентин Радев, цитиран от БТА.

Първият сигнал е във връзка с това, че са дадени 3000 лв. на обществената организация „Независимия национален съюз на офицерите”, като общо са раздадени – 68 490 лв. материални средства.

Вторият сигнал е свързан с това има ли конфликт на интереси. Лицето Мариян Йовчев е бил в управата на една фирма, след това юни месец 2013 година е назначен за председател на директорите на „Терем”, а от 11 септември е на длъжност по трудов договор вътре в търговското дружество, обясни Радев, цитиран от "Фокус".

През март от ГЕРБ поискаха оставката на Ангел Найденов заради скандал за оградата по границата с Турция.

Сега от партията призоваха също да спре политическата чистка и назначенията във ведомството. Снощи стана ясно, че е освободен от длъжност Иван Жерков - началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, и се провежда атестационна процедура на постоянния секретар на отбраната – Добромир Тотев. По Закона за администрацията министърът има право по негова преценка да освободи член на своя политически кабинет.

Масово, според ГЕРБ, се освобождавали и хора от търговските дружества и се назначавали партийни креатури, близки до БСП.

"Защо си позволяват да правят политически уволнения и назначения на хора, близки до властта?", попита Радев.

Според него целта била да разчитат на тези хора за следващите избори. Нека спрат с това, призова още депутатът.

От ГЕРБ за пореден път обърнаха внимание и на орязания бюджет за отбрана. В същото време, посочи Радев, когато не се вдигат заплатите във войската, политическият кабинет на министерството си е увеличил възнагражденията от средата на миналата година до момента с общо 56 на сто. За войската - няма нищо, коментира той.

Бившият военен министър Аню Ангелов отбеляза, че решението на МС от миналата седмица за продажба на имоти по морето с отпаднала необходимост се прави в края на мандата на това управление.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини