БСП предложи дата за предизборните консултации

БСП предлага консултации за дата на предсрочни избори в петък. Сергей Станишев ще става евродепутат, но не подава оставка от БСП и не оставя правителството.
След като насрочените за днес разговори за дата на вота не се състояха, лидерът на БСП даде пресконференция, на която заяви:

"Още днес ще изпратим официална покана до лидерите на парламентарно представените сили за консултации за предсрочни избори, за задачите на НС в следващия период, служебния кабинет, номирането на еврокомисар, политическата, социална и икономическа ситуация в страната".

От левицата предлагат консултациите да се състоят в петък заради ангажименти в Брюксел на Станишев в следващите дни, предаде БТА.

По време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента партиите се разбраха да започнат тази седмица разговори кога да са предсрочните избори - на 28 септември, на 5 октомври или на 12 октомври. Като мандатоносител, БСП трябва да инициира разговорите.

Станишев обяви още, че е подал молба за напускане на НС и че става депутат в Европейския парламент. Той няма да подава оставка като лидер на БСП, но предлага Атанас Мерджанов за председател на ПГ на Коалиция за България.

"Най-лесно е да хвърлиш оставката в трудна ситуация, винаги съм изхождал и ще изхождам от това, което е полезно за БСП. Не оставям правителството. Това правителство получи подкрепата на БСП с много ясна кауза да променим много неща, които заварихме. Не малко неща са направени. НС на БСП ще даде оценка на участието на БСП в управлението", коментира той.

Станишев добави още, че всеки допуска грешки, но наред с тях, винаги е работил почтено за държавата.

Станишев: ДПС сложиха кръст на кабинета
По думите му ДПС определили няколко хоризонта за предсрочни избори "с един предпочитан". Оценката на Станишев е, че когато поставяш такава времева рамка на един кабинет, "слагаш кръст от необходимостта на кабинета".
По думите му БСП са били коректни с партньорите им от ДПС.

Той попита кой министър, политик ще прави важни решения за реформи и промени, ако не вижда перспективи.
Освен това според него станало ясно и че никой не бърза особено за избори и цитира призива на ГЕРБ как една година искали "избори, сега, веднага".

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че иска избори в средата на септември и било абсолютна спекулация е, че обсъжда създаването на експертен програмен кабинет в този парламент.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини