Ромски рожден ден взриви спокойствието на 3 блока

Купонът вече бе свършил в 19 часа


Ромски рожден ден наруши спокойствието на жители в квартал Орфей, имали нещастието да са съседни на легендарния блок 42. В жилището, за което самите му обитатели казват, че е център на „циганията“, решили да организират масово честване на детски рожден ден вчера следобед. Намерението продуцирало страхотна шумотевица подходящо усилена с тонколони, от която поне 3 блока станали съпричастни на турска музика и маанета. „Направо не се издържа, направете нещо“ призоваха жители на най-близко разположения до купона блок №33. На умряло изпищяха също и от 32-ри и 28-ми блок, но според други врявата се чувала чак до сградата на ВиК. Поводът за звъненето до медиите е, че подадените сигнали до 112 не довели до никакъв видим резултат. Според един от подателите от спешния телефон дори му отговорили, че празникът има разрешение за провеждане и затова не можело да се направи нищо. Още повече, че не е в забранено от закона време. Други живущи в района пък казаха, че на мястото наистина се озовали патрулки, но се били върнали. „В правомощията им не е да глобяват, а да съставят предупредителни протоколи при констатиране на нарушението“ отговориха от пресслужбата на МВР-Хасково.

Дали заради патрулките или нещо друго обаче, ромите бързо бяха „свили сърмите“. Проверка на екип на Haskovo.net потвърди че в 19.15 часа врява вече нямаше, нямаше и купон. „Празнувахме рожденния ден на унука ми, нищо лошо не сме правили“ обяви възрастен ром, който допиваше в гараж с дузина събратя. Многобройните маси изкарани на открито се товареха на камион. Домакинът ни посрещна широко усмихнат и ни покани на масата, но други не бяха толкова любезни и направо скачаха на бой. Развалили им купона /вероятно визираха полицията/. Никой не спомена за разрешение от общината, но един мургав, затова пък с искрящо бяла риза ни заяви че били в правото си - спазвали разрешените от общината часове за подобни мероприятия.

Справка с общинската наредба за опазване на обществения ред в Хасково показва, че може би „знаещият правата си“ има право що се отнася до член 3 точка 7, където се забранява вдигането на шум смущаващ спокойствието на гражданите от 14 до 16 часа и от 22 до 7 сутринта. Дори и жалбоподателите не отричат, че купонът основно е бил извън тези часове.

В следващата точка 8 обаче пише, че „Озвучаването с технически средства и вдигането на шум по улици, площади, паркове... става само с писмено разрешение от кмета на общината“. Макар и споменавано, няма убедително потвърждение, че подобно разрешение съществува. От община Хасково съобщиха, че могат да направят справка по писменото искане, но им трябва име или входящ номер. А никой от купонясващите пред блок 42 не призна, че официално е искал нещо от общината.  

Г.Христов

Блок 42 решил да се позабавлява

Засегнати от шумотевицата се оказали всички блокове по протежението до ВиК
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини