Пътуващ театър „Скрин“ и новите изненади в летния им маршрут

Пътуващ театър „Скрин“ празнува своя пети рожден ден. Лятната програма на артстудиото е изключително пъстра. Екипът е от осем амбициозни персони: Анджей Сойка е режисьорът, който помага във всички наши начинания. Актьорите на театъра са Данаина Коева, Зоя Шопова, Лариса Койнова, Даниела Маринова, Златина Стойчева и Константин Таквор.

„На 13 август в Перник, кв. „Изток“ на лятната сцена на ул. „Карл Маркс“ актьорите от арттеатър „Скрин“ ще прекарат цял ден и ще представят някои от емблематичните си представления. От 10.30 ч. сутринта до 9.30 вечерта зрителите ще могат да видят кукления спектакъл „Голямото заешко пътешествие“, ще има различни циркови ателиета, в които ще могат да се включват деца и възрастни. И вечерта ще приключи с „Мегалитея“, посветен на Великата богиня-майка на траките. Това е най-голямото и най-запомнящо се огнено заглавие“, споделя Даниана Коева, актриса, режисьор и основател на театъра в „Нашият ден“.

На 23 август „Мегалитея“ ще бъде представена в най-новото открито пространство „New Kids from the Block“ за градска култура в центъра на столицата на улица „Алабин“ 39.

Пътуващ театър „Скрин“ започна с едно куклено представление, мой дипломен спектакъл. Хората, с които създадохме този спектакъл, решихме да продължим да работим заедно. През тези пет години направихме от пиле мляко. Събрали сме се хора от драматичния театър, от кукления театър, от пантомимата, от танцовия театър. Имаме специалисти от всяка една област на  различните сценични изкуства. През последната година се докоснахме и до съвременния цирк“, казва Даниана Коева.

Уличният спектакъл с огнени и циркови елементи „Вода“ изключително интересен. Той е базиран на български народни традиции и обичаи, свързани с Еньовден, Пеперуда, Мълчана вода, Гергьовските празници, Поклади и Сирни заговезни. Това е проста история, която говори за дълбоката връзка със земята, водата и огъня, обединени в образа на дървото на живота.

Театър „Скрин“ стартира и стажантска програма, защото децата, които пораснаха в школата, започват да се вливат в театъра. Трябва да спомена името и на Християн Леков, който вече се включва в новия ни спектакъл „Миг на вечност“, посочва Даниана Коева.
Пътуващ театър „Скрин“ е основан през 2016 година. Тогава екипът на представлението „Каша за душата или Коледното джудже в бакалницата“ след няколко години успешна съвместна работа, решава да продължи заедно напред в творческия си път. През изминалата година театърът  беше представен на няколко различни сцени в София и в Перник, между които театър „Ателие 313“, открита сцена „Сълза и смях“, „Открита артсцена на Шипка“, „The Art Foundation“, Младежки дом – Перник.

 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини