Русия и Украйна не се разбраха за газа

Руският енергиен гигант "Газпром" не постигна споразумение с Украйна относно цената на газа и изплащането на украинския газов дълг. Преговорите се състояха в понеделник в Брюксел между ЕС, руския и украинския министър на енегетиката и изпълнителните директори на руската компания "Газпром" и украинската "Нефтогаз".

Обсъжданията напредват и през следващите дни ще се състои нова среща, категоричен бе еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Мястото и датата на следващия кръг преговори още не са уточнени, поясни Йотингер, но уточни, че срещата ще се състои до края на тази или най-късно до края на следващата седмица.

По думите му проблемите в преговорите са по-скоро от юридическо и финансово естество, а не политически. Той добави, че целта му е да бъде постигнато споразумение, което да гарантира доставките на руски газ за Украйна от юни 2014-а до юни 2015-а г.

Русия и Украйна се съгласиха доставките на газ от Русия за Украйна да не бъдат прекъсвани, докато се провеждат консултациите.

Вчера Русия даде отсрочка на Украйна до 9 юни за авансовото плащане на количествата доставян газ през юни. Украйна имаше краен срок до 2 юни да внесе 1,66 млрд. долара, ако иска да продължи да получава руски газ.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини