Промените в шофьорските изпити влизат в действие днес

Редица изменения в организацията и провеждането на изпитите на кандидати за шофьори влизат реално в действие от днес, след като официално влязоха в сила на 1 юни, неделя, съобщи БНР.

Новата електронна система е част от електронното правителство и от цялостната политика на Министерството на транспорта за въвеждане на електронни услуги. С цел да се премахнат корупционните практики, електронен жребий вече определя кой изпитващ в кой от центровете да изпитва.

В автошколите ще се използва електронен регистър, който няма да позволява по средата на обучението на вече започналият курс да бъдат добавяни нови кандидати.

Въвежда се и електронен график, с който се определят датите за провеждането на изпитите. Учебните центрове сами ще избират датата, на която да представят кандидатите, които са обучили. Сами ще заплащат и таксите за изпита по електронен път и няма да се налага подаването на документи на хартиен носител. Въвежда се i таблет, с който ще работят изпитващите и ще отбелязват грешките, допускани от изпитвания.

Накрая оценката ще се дава автоматично и тя автоматично ще се нанася в изпитния протокол. Ще се съхраняват и снимки на изпитвания в случайно избран момент. Всеки, който е положил изпита, след това ще може да види целия запис в интернет.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини