Автошколите скочиха срещу новите правила за провеждане на теоретичния шофьорски изпит

Автошколите излизат на протест на 20 октомври заради новите правила за провеждане на теоретичния шофьорски изпит само и единствено в офисите на ДАИ в страната.

Инструкторите са категорични, че това затруднява и курсистите, и автошколитеа не подобрява качеството на провежданите изпити.

Освен това Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България настоява за опростяване на въпросите в листовките.

Автоинструкторите настояват или ДАИ да се оттегли от изпитите, или да поеме тяхното обезпечаване напълно, но не само на листовките, а и на практическия шофьорски изпит, уточни председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев, цитиран от Дарик. 

"Тези хора не се съобразяват, че в един ден, в който има изпит по управление, нашите автомобили не кормуват, те са блокирани, но на тези автомобили текат амортизации, на инструкторите в изпитната комисия фирмата им плаща заплатата, а те работят за ДАИ. Просто не издържаме", каза Георгиев.

Заради малкия брой изпитващи от ДАИ, има проблем и с датите за провеждане на практическия изпит. "Защо няма дати? "Защото няма изпитващи". А защо няма изпитващи? "Ами това ни е ресурсът". Ами като ви е това ресурсът, кажете "Нямаме ресурс да правим изпитите, някой друг, който има ресурс, той да ги прави", коментира Георгиев.  Автоинструкторите настояват и за опростяване на въпросите в листовките, защото сега са ненужно усложнени. "Каква е дълбочината на протекторния рисунък на гумата, за да може тя да е годна за експлоатация", даде пример Георгиев, като напомни, че става въпрос за дълбочината на грайфера. Той изтъкна, че въпросът е зададен така, че хората да не го разберат.

Георгиев коментира, че условие за кандидат-шофьорите е да имат основно образование, а речникът, който се използва във въпросите, е за "хора, които имат поне една магистратура".  "Знаете ли колко хора с основно образование не знаят какво е "пътепоказател", но ако след пътепоказател в скоби се сложи "мигач" ще посочат верния отговор", каза Георгиев.  Той е категоричен, че има и редица въпроси, които са излишни и неприложими в практиката.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ?_
    ?_1473793566
    0 0
    22:21, 13 сеп 2016
    Работата е там , да има много неграмотни шАфьори щото е пълно с коли и няма кой да ги кОпува , като няма кой да кара и да убива хора по пътищата и да чупи колите , та пак да кОпува, няма да върви бизнеса. Едно време бяха малко автомобилите и по трудни за управление, но водачите бяха и все още са истински.
Последни новини