ГЕРБ - 32.2%, КБ - 18.8% при над 75% от протоколите

При обработени 75.3% от протоколите ГЕРБ получава 31,13%, Коалиция за България - 18,85%, ДПС – 16,41%, ББЦ – 10,66%, РБ – 6,43%. ГЕРБ ще има 7 мандата.

АБВ получава 4,10%, НФСБ - 3,16%, Атака - 3,06%.

Все още има забавяне с приемането на протоколите от Районните избирателни комисии в София – в НДК остават за обработка десетки протоколи, в Зимния дворец са обработени малко над половината протоколи.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви за "Фокус", че  са обработени почти 100% от протоколите в чужбина, като  действителните гласове са 24 000. От МВнР съобщиха, че 25 360 български граждани са гласували в чужбина.

17-ият мандат

Най-вероятно е ГЕРБ да получи 17-тият мандат и с това да има общо седем мандата и заедно с Реформаторския блок (представители на ЕНП) да имат общо осем депутати  в бъдещия Европейски парламент, каза за "Фокус" Цветозар Томов, член и говорител на Централната избирателна комисия.

Най-вероятно БСП ще има 4 мандата, ДПС - 3, „България без цензура" - 2 и Реформаторският блок - един.

Първите политически реакции

ГЕРБ, "България без цензура" и Реформаторският блок поискаха незабавна оставка на правителството.

Лидерът на БСП Сергей Станишев призна тежката загуба, но заяви, че няма да подава оставка, за да не прави услуга на своите опоненти.

Той очерта два фронта, на които е водил изборната битка - ГЕРБ и АБВ. От вторите получил удар в гръб.
Ще останат излъгани онези, които са тръгнали да погребват БСП, категоричен бе обаче председателят на партията.

Ако правителството "Орешарски" ще продължава,  неизбежно трябва да  актуализира програмата си, категоричен е председателят на ДПС Лютви Местан. По  думите му, това е отговорност най-вече на БСП. Ако се налага,  ДПС ще свика Централния си съвет, за да заеме позиция за подкрепата на  кабинета, добави Местан. По думите му крайните изборни резултати ще определят позицията на ДПС.

Делян Пеевски обяви, че се отказва от евродепутатското си място в полза на Искра Михайлова - министър на околната среда и водите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини