Русия ще започне колонизацията на Луната през 2030 г.

Космическата агенция Роскосмос разработва проект на руската космическа програма за колонизиране на Луната през 2030 г.
Русия планира да създаде лунен полигон и база за добив на полезни изкопаеми на Луната, пише вестник "Известия", цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

В статия от 11 април във в. "Росийская газета" руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че стратегическите задачи на Русия за усвояване на космическото пространство са свързани с разширяване на руското присъствие в околоземната орбита, с колонизацията на Луната, с началото на усвояването на Марс и на други обекти от Слънчевата система.

Сега авторите на проекта за колонизиране на естествения спътник на Земята не изключват привличането на частни инвеститори.

Луната е първата стъпка по пътя към далечния космос и може да се използва за перспективен космодрум, смята Иван Мойсеев ръководител на Института за космическа политика на Русия.

Според Андрей Йонин, член кореспондент на руската Академия по космонавтика, мащабни проекти като тези за колонизирането на Луната или на Марс едва ли ще бъдат реализирани за държавна сметка.

Междувременно Американската космическа агенция НАСА показа скафандъра на бъдещите астронавти, които може би ще предприемат първия полет до Марс.

Търг на изделия за Космоса

Руска космическа капсула, извеждана в орбита два пъти в края на 70-те години беше продадена в Брюксел на търг за 1 милион евро.
Първоначалната цена на капсулата беше 700 000 евро. Търгът се проведе по телефона.

Самоличността на купувача се запазва в тайна. Знае се само, че той е европеец и се е съгласил капсулата да бъде изложена от октомври в Бон, в Германия.

Капсулата се нарича Възвръщаем апарат. Тя има формата на конус, висока е 2,2 метра с диаметър 2,8 метра и тегло 1,85 тона.

На търга бяха продадени и два космонавтски екипа за съответно 70 000 евро и 63 000 евро. Първият беше носен от американеца Майкъл Фоул по време на полета му до МКС през 2003 г., а вторият - от руснака Александър Калери по време на полета му до МКС през 1996 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини