Арести в Китай в навечерието на трагична годишнина

Арестувана е видна китайска журналистка, известна с критиките срещу правителството. Арестуван е и известен правозащитник.
Арестът на 70-годишната журналистка Гао Юй е по обвинения за предполагаемо изнасяне на държавни тайни на чужди новинарски сайтове, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гао Юй е била задържана на 24 април, но новината за това беше разпространена едва сега. В дома й в Пекин били открити доказателства за вината й.

Журналистката беше арестувана само седмица преди 25-ата годишнина от потушените със сила протести на площад Тянанмън. Тя беше задържана и след събитията от 1989 г., припомня агенцията.

Във вторник китайските власти арестуваха и известния правозащитник и адвокат Пюй Чжъцян. Той беше задържан с още няколко души като очевиден опит да се разубедят активистите да отбележат трагичната годишнина.

Вчера Държавният департамент на САЩ отправи призив към Пекин за освобождаване на политическите затворници в навечерието на 25-ата годишнина от събитията на площад Тянанмън.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини