Турция строи нова стена по границата със Сирия

Турция е започнала да строи нова стена по отсечка от югоизточната си граница със Сирия в опит да се бори срещу контрабандата, нелегалната миграция и заплахата от бойците на "Ал Кайда" в редиците на сирийските бунтовници, съобщава агенция "Ройтерс".

Бетонни плочи са изникнали през последните дни по протежение на малко повече от километър по хълмовете на провинция Хатай – ивица земя, смятана от Дамаск за отнета й територия след Първата световна война, осеяна със селца, където процъфтява търговията през граница на всякакви стоки – от горива до цигари.

От началото на продължаващата вече три години гражданска война в Сирия Турция поддържа политика на отворени граници със своята съседка и неведнъж е обещавала да не променя това. По този начин тя осигурява снабдителен път за сирийските бунтовници и път за спасение на бежанците.

Тази политика обаче си има своята цена – процъфтяване на контрабандата и растящ брой сирийци, които, принудени от войната да търсят разнообразни начини за препитание, сноват през границата извън официалните гранични пунктове. Това засилва предизвикателствата за осигуряване на 900-километровата граница, а турските власти отдавна търпят критики за това, че не полагат достатъчно усилия, за да спрат влизането на чуждестранни джихадисти в Сирия, и така поставят целия регион дори под още по-голям риск.

Политиката на Анкара относно конфликта в съседната страна се смята за основната причина за загубата на партията на премиера Ердоган в провинция Хатай на местните избори през март. Кризата оказва сериозно влияние върху икономиката в граничните райони, а страховете на хората от ислямистката заплаха държат под постоянно напрежение местната полиция.

Стената, която минава край граничните градове Рейханлъ и Кучаклъ, се състои от преносими бетонни блокове, всеки от които е с дебелина 30 сантиметра, ширина три метра и тежи девет тона, предава турската Cihan News Agency. Митнически служител казва пред "Ройтерс", че планът е впоследствие стената да бъде продължена до осем километра. Цената на проекта не е известна, а според служителя зад него стои турската армия, но засега тя не е коментирала въпроса.

Местните жители обаче се съмняват, че оградата ще възпре контрабандистите, а по-скоро смятат, че тя ще попречи на бягащите сирийски бежанци.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини