Нигерийската полиция издирва 276-те отвлечени ученички, предлага 300 000 долара награда

Нигерийската полиция предлага 300 000 долара награда за информация, която може да помогне на продължаващото седмици наред издирване на 276-те отвлечени от ислямистката групировка "Боко харам" ученички, предадоха световните информационни агенции.

Агенциите отбелязват, че предлаганата награда е огромна за страната, особено в северната й част, чиято икономика е съсипана от действията на "Боко харам".

Отвличането и по-късните изявления на армията, че е освободила момичетата, които бяха отречени и остро осъдени от роднините им, принудиха нигерийския президент Гудлък Джонатан да вземе отношение и да обешае, че ще направи всичко необходимо, за да ги върне. Той официално е приел предложението на Великобритания да изпрати свои разследващи в телефонен разговор с британския премиер Дейвид Камерън. САЩ също ще изпратят хора в помощ на разследването.

Ислямистите по-рано официално признаха, че стоят зад отвличането на момичетата и целта им е да ги продадат "по волята на Аллах".

"Боко харам" е отговорна за серия кървави нападения и отвличания. Последният терористичен акт бе извършен днес в град Гамбору Нгала, в близост до границата с Камерун. Той отне живота на над 300 души.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини