НЕК сезира прокуратурата за прихващането на пари от ЕРП-тата

Националната електрическа компания (НЕК) е сезирала прокуратурата за прихващанията на суми, които извършват електроразпределителните дружества. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на изслушване по темата в парламентарната Комисия по енергетика, предадоха bTV и БНТ. Той е категоричен, че влиза в положението на трите ЕРП-та, но няма да отстъпи от искането си да бъдат изплатени сумите, които трите компании са натрупали към НЕК.

Заради прихващанията миналата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви, че започва процедура по прекратяване на лицензите на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Поставен им е и срок, който изтича тази седмица, в който да се издължат на НЕК.

Представителите на трите компании защитиха действията си, които според тях са напълно законни. Те си прихващат от НЕК суми за изкупената от тях зелена енергия по преференциални цени, което са задължени да вършат по закон. Отнемането на лицензите няма да помогне, но ще внесе допълнително напрежение в системата, каза вицепрезидентът на ЕВН Калина Трифонова.

Поведението на "Енерго-Про" отговаря на съществуващите регулации, каза управителят на дружеството Стефан Абаджиев. "Прихващането е нормална търговска практика и никога не сме получавали мнение от ДКЕВР или от другаде, че това е неприемливо",каза той.

"Последните два месеца е комуникирано в кореспонденция с НЕК и ДКЕВР, писмата са над 50, но в началото на месец януари т.г. сме информирали ДКЕВР за застрашената финансова стабилност на дружеството, заяви и Кремена Стоянова от управителния съвет на ЧЕЗ.

Членовете на ръководствата на две от дружествата - ЕВН и "Енерго-Про", опровергаха информацията, че са завели нови арбитражни дела в чужбина заради конфликта. Те уточниха, че постъпките им пред арбитража във Вашингтон са още от миналото лято по същата тема.

Комисията ще изслуша на следващо заседание ДКЕВР, за да получи точна и ясна информация за критичната ситуация в енергетиката. Тя ще очаква от НЕК и ЕРП-тата да предоставят цялостната кореспонденция от 2012 г. до последните прихващания, а също разбивки за направените инвестиции.

По-рано президентът Росен Плевнелиев  разкритикува прехвърлянето на отговорността за "дупките" в сектора "Енергетика" върху ЕРП-тата.

"ЕРП формират едва 8% от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът", попита той.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини