Г-8 вече не съществува. Срещата в Сочи пропадна

Френският президент Франсоа Оланд официално обяви анулирането на срещата на върха ЕС-Русия, планирана за началото на юни - 4-ти и 5-ти юни. Вместо това предстои да  бъде взето решение за налагането на нови санкции срещу руснаци.

"Санкциите ще бъдат определени… (както и ).. прекратяване на  политическите отношения. Трябва да планираме допълнителни санкции, ако  има ескалация на напрежението", каза Оланд, като посочи насрочената през юни среща ЕС-Русия, пише БГНЕС.

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Г-8 вече не съществува. В реч пред Бундестага Меркел каза, че с действията си в Крим Русия е разрушил този формат.

Групата Г-8 е създадена от Франция през 1975 година като Г-6, в която участват правителствата на шест държави: Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ. През 1976 година  Канада се присъединява и името се променя на Г-7. Чак през 1997 групата приема сегашния си  вид, с присъединяването на Русия.

Същевременно председателят на ЕП и кандидат на социалистите за председател на ЕК Мартин Шулц каза, че никакви икономически санкции няма да помогнат за промяна на ситуацията с Крим. Присъединяването на Крим към Русия е свършен факт, смята той.

Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини