Вторият сняг: кеф за децата, шок за овошки и шофьори

Снегът докара усмивки у децата и техните родители


Вторият сняг, който ни изненада на 10-ти март, шокира както свикналите на мека зима хасковлии, така и цъфналите земеделски култури. Заради топлото време разцъфтяха много плодни дръвчета, които в момента са подложени на изпитанието на закъснялата зима. Все пак снегът сам по себе си не е проблем, успокояват агрономи, стига температурите да не паднат под нулата. Тогава измръзването е в кърпа вързано. Единствената спасителна мярка е навременната резитба, за да се спре движението на соковете, но е спорно колко стопани са я предприели.

Ако не друго, снегът ощастливи децата, които според родителското тяло така и не са изпробвали новите шейни тази зима. Формално в Хасково вали за трети път, но ръсването от края на ноември спокойно може да не се брои. 5-те сантиметра сняг стигнаха за опъване на шофьорски нерви на 29-ти ноември, но изчезнаха още на следващия ден. Единственият щастлив зимен прозорец бе от края на януари, когато се изсипаха 20 санта бяло удоволствие. Сега за малчуганите ще има втори опит.

Сутрешния сняг в Хасковско изненада и синоптиците, които прогнозираха, че до обяд ще вали дъжд и едва през втората половина на деня ще захвърчат снежинки. Да, ама не.
Към момента снежната покривка е над 5 см в областния град, а на други места гони 10-те и ще се увеличава.

Снегът затрупа улици и междуселищната пътна мрежа, въпреки че тежка техника бе изкарана още в ранните часове. Изнервените шофьори караха бавно, а прекаленото внимание заради летни гуми създаваше по-голяма опасност за пътната обстановка, отколкото времето.  По традиция най-много сняг се изсипа в района към Кърджали и ако има затворени пътища, този ще е първият. В Кърджалийско вече има ограничения. Забранено е движението на автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътя Кърджали-село Мост.

Сериозен сянг има и в района на Малката звезда, както и в Ивайловградско. Тепърва ще се усетят последиците от навяването, понеже регионът продължава да е обрулван от силничък северозападен вятър.

Г.Христов

Не така стояха нещата с шофьорите, които пъплеха като мравки
Снегът превърна в рискови пътните артерии в града и извън него
Тежката почистваща техника бе на пътя, но видим резултат засега няма
Шокът е най-вече за цъфналите овошки
Рискът от измръзване е съвсем реален

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини