Кабинетът поиска НС да отмени Закона за публично-частното партньорство

Министерски съвет реши да предложи законопроект на Народното събрание, с който да се отмени Закона за публично-частното партньорство. Това обяви на пресконференция в Министерски съвет регионалния министър Десислава Терзиева.

По думите й основният мотив за искането е, че това е неработещ рестриктивен закон, който за година и половина функциониране не е приложен нито веднъж. Политическата цел на този закон бе всичко да минава през министър Дянков, за да се контролира всичко в общините и държавата, нападна предишното управление Терзиева.

Припомняме, преди време бившият регионален министър Лиляна Павлова реагира остро на тази идея на кабинета.

Стана ясно, че на оперативно заседание на МС кабинетът е разглеждал какви административни режими може да премахне за облекчаване на бизнеса и засилване на инвестиционния климат.

Според анализа на МРРБ това е ненужен закон, който е разписан в рестриктивен вид. Той се отнася към много малки обекти като общински инфраструктури - паркинги, гаражи, системи за улично осветление и т.н.

За големите инфраструктурни проекти се прилагат други закони, уточни Терзиева.

Според нея този закон допълнително затруднява инвестиционния процес. ЕС има приет цял пакет директиви за обществените поръчки и концесиите и тепърва през тази година ни предстои да ги транспонираме, разясни регионалния министър.

Предстои разписване на нов Закон за инвестициите, разкри още в тази насока Терзиева. Скоро той ще бъде разгледан в МС концептуално и в него ще бъдат разписани такива разпоредби, свързани със стимулиране на инвестиционния процес в България, допълни тя.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини