Ситуацията в Крим остава напрегната, Русия не предприе офанзива

Руските войски не предприеха офанзива с настъпването на 5 часа местно време в украинската автономна република Крим. Така не се оправдаха съобщенията за поставен ултиматум от страна на Русия за предаване на украинските военни в региона.

Продължава струпването на военнослужещи на Руската Федерация в Крим обаче, е заявил на брифинг днес изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов. Той е отбелязал, че ситуацията в Крим остава напрегната и е призовал властите в Русия да прекратят провокациите на територията на Украйна, съобщиха украински медии.

„Обръщам се към ръководството на Руската Федерация. Прекратете агресията, провокациите и пиратството. Това са престъпления и вие ще отговаряте за тях”, е казал Турчинов.

В същото време представителят на Украйна в ООН Юрий Сергеев е обвинил Русия в прехвърлянето на 16 000 войници в Крим през миналата седмица. По време на изказването си пред Съвета за сигурност той е заявил, че войската е била доставена на полуострова посредством военни кораби, вертолети и товарни самолети.

Представителят на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Саманта Пауър е поставила под съмнение думите на руския представител Виталий Чуркин относно молбата за въвеждане на войски на Виктор Янукович към Владимир Путин. „Няма никакви доказателства, че руското национално малцинство в Украйна като цяло и в частност в Крим е притеснявано. Всичко, за което говорят представителите на Русия, са измислени заплахи”, е казала още Пауър.

Междувременно стана ясно, че САЩ замразяват военното си сътрудничество с Русия заради събитията в Украйна. „В следствие на последните събития в Украйна, прекратяваме всички военни контакти между САЩ и Русия", се казва в съобщение на Пентагона.

Министрите на външните работи на страните от ЕС са взели решение да обсъдят възможностите за въвеждане на санкции срещу Русия. Решението е било взето по време на извънредното заседание на Съвета по външна политика на ЕС в Брюксел, което е било посветено на кризата в Украйна.

Президентът на Русия Владимир Путин от своя страна е провел телефонни разговори с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев и президента на Беларус Александър Лукашенко. Обсъдена е ситуацията в Украйна, в която съществува реална опасност за живота и законните интереси на рускоезичното население най-вече в Крим и източните райони на Украйна.

Практическите действия, които министрите на външните работи на страните от ЕС са предложили по време на извънредната среща в Брюксел, са „по-скромни от своите формулировки”, е заявил постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов. „С изненада открих, че в списъка на ЕС с „наказателни” мерки срещу Русия присъства замразяването на преговорите за визовия режим между двете страни. Мога да кажа, че те и без това са замразени и то по вина на ЕС, така че едва ли тук може да се добави нещо повече”, е казал още Чижов.

Полша свиква заседание на Северноатлантическия съвет, в който влизат представители на всички 28 страни-членки на алианса. Съветът ще се събере във вторник, 4-ти март, въз основа на статия 4 от Вашингтонското споразумение, съгласно която всеки член на пакта може да свика съвет, в случай на заплаха за единството и безопасността на страната. „Събитията около Украйна представляват заплаха за съседни държави, които са членове на НАТО”, се казва още в съобщението.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини