1500 бедни хасковлии харизаха 100 тона храна на държавата

БЧК отчете дейността си за 2013 г.

1500 бедни от Хасково и областта не са получили хранителните си пакети, с които ги подпомогна държавата през 2013-та година. Неусвоените близо 100 тона храна бяха дадени на държавни структури, в случая домове и социални заведения. Става въпрос за иначе търсени продукти като захар / 20 тона/, олио/21 тона/, варива/боб, ориз, леща-24 тона/, брашно/ 3 тона/, мед, пюре, вафли и др. Продуктите бяха от интервенционните запаси на ЕС и бяха раздавани от БЧК на бедните и социално слаби жители на областта. Хранителните помощи и тяхното разпределение бе определено като приоритет на червенокръстците в работата им за миналата година, стана ясно от днешното отчетно събрание на БЧК, провело се в НТС.
На 100 % храната са си взели социално слабите от Симеоновград, Стамболово, Минерални Бани, Любимец, Тополовград, Маджарово, Ивайловград, Свиленград и хсковските села. Пропуснали са ги обаче хора от най-големите градове в областта - Хасково, Димитровград и Харманли. Пропуските възлизат на внушителната цифра 1500 души, сред които има както бедни по дефиницията на социалните/получаващи енергийни помощи/, така и инвалиди, майки с деца до 1 година и др. По списък храна е трябвало да получат 11903 души, а са подпомогнати 10 459.

Безработицата в региона е най-големият проблем, отчетоха червенокръстците. При среден процент 11.3 за страната, официалният брой на незаетите в Хасково е 13 %, което нарежда областта ни на 11-то място по безработица, от 28 области в страната.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини