Eнергото иска поскъпване на тока с 7,9%

EVN България иска скок на тока за бита и бизнеса в Югоизточна България. От Австрийската компания предлагат повишаването да е средно с 7,9 % за следващия ценови период от юли, тази година до юни 2015 година.

В случай, че ДКЕВР приеме предложението на EVN, цените за битовите клиенти биха скочили средно с 9 на сто. В цифри това означава, че ако месечната консумация на едно средно домакинство от 210 квтч. дневна енергия и 70 квтч. нощна енергия сега струва 38,26 лв., с увеличението което ще е 3,43 лв., месечната фактура на това домакинство ще набъбне на 41,69 лв. (без ДДС), дават пример от компанията.

Според предложението на EVN цената за бизнес клиентите на крайния снабдител, които след 1 август 2013 г. са вече само клиенти на ниво ниско напрежение, би се променила средно с 6,5%.

Мотивировката на доставчика за исканото поскъпване е, че предлаганото процентно увеличение ще формира цени, отразяващи действително необходимите разходи за качествената работа на електроразпределителната система в Югоизточна България.

От съобщението на ЕVN става ясно още, че последното решение на ДКЕВР за намаляване на цената на тока отпреди месеци е изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайните снабдители.

Пример за несъответствията в последното ценово решение е, че ДКЕВР задължава компанията да купува от държавната НЕК енергията по цена от 107.34 лв. (без ДДС) за мегаватчас, а е задължена да я продава на своите клиенти през нощта по цена от 86.76лв (без ДДС) за мегаватчас.

Това не само не увеличи потреблението по нощна тарифа, каквато бе аргументацията на ДКЕВР, но създаде сериозен финансов дисбаланс за дружествата и увеличаване на кръстосаното субсидиране на битовите клиенти за сметка на бизнес клиентите”, казват от EVN.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини