Бежанци броят по 500 лева за адреси

Скандален черен пазар за издаването на български паспорти се върти в бежанските лагери в цялата страна, научи сензационно „Всеки ден". Сирийци, афганистанци и иракчани плащат между 150 и 500 лева на собственици на жилища, за да придобият адрес извън общежитията и с него да получат пасавана.

Само с български документ могат да се отправят към Западна Европа, каквато е целта на повечето, разясниха пред „Всеки ден" от Държавната агенция за бежанците. Схемата започнала да се разпространява първо в София в началото на годината, когато много от нелегалните имигранти започнали да получават хуманитарен статут, даващ им право да пътуват и в страната, и в чужбина. Още първите разучили възможностите да избягат легално от България, без да търсят начини за фалшиви паспорти. Затова започнали да плащат на собственици на апартаменти и къщи във и около столицата, за да впишат имената си като живеещи в тях.

За да се докаже, че бежанецът не е посочил несъществуващ адрес пред МВР, което издава пасаваните, той трябва да се яви в общината заедно с наемодателя и да впише точни данни за местонахождението си. Оттам нататък процедурата и за сирийци, и за българи за придобиване на документ за излизане от страната е една и съща. В началото сумите, искани от рентиерите на жилища, били символични - до 100 лева, но след като схемата се разраснала, стигнали до 500 лева.

„Всички в лагера с бежански статут си платиха", разказа пред „Всеки ден" Ахмед, избягал от сраженията в родния си град Дамаск. Едва на 22 години, той тръгва от родината си и преживява цяла година в Йордания, откъдето се озовава в Турция, а вече няколко месеца е на българска територия. Получил е хуманитарния статут още през януари и до 2 месеца смята да напусне България, за да се отправи към Великобритания. Там го чакат близките му, избрали да напуснат размирна Сирия през Италия. Ако обаче не си намери адрес, няма как да се надява на български паспорт.

Младият сириец разказа и че често негови сънародници били подвеждани от недоброжелателни българи, предлагащи им фиктивен договор за наем. Бежанците го подписват, плащат им за няколко месеца, а после хазяите отказват да ги съпроводят до общината за доказателство, че действително живеят там.

Източник: http://www.vsekiden.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини