Училищни камери снимат 4 диска с дилъри на ден

Камерите, които снимат в района на училищата в София, запечатват по 4 диска с видео на ден, на което се вижда как дилъри продават близо до школата. Това съобщи пред „Монитор” Красимир Димитров, шеф на Дирекция „Обществен ред и защита при бедствия” към столичната община. На записите, които ежедневно се изпращат в полицията, фигурират и други нарушения, обясни той.„Нашата задача е да сигнализираме органите на реда. След това те поемат работа по тези случаи”, каза Димитров. Той изрази надежда, че съвсем скоро всички училища и детски градини ще имат подобно видеонаблюдение. Практиката с изпращането на видеата е част от програма на МВР за защита на учениците. В нея се посочва, че 70 процента от столичните учебни заведения разполагат с 24-часов видеоконтрол, който е свързан с общината. Това са около 250 обекта, сред които има и детски градини. Именно този ресурс ще се използва, за да се предотвративсе по-нарастващото потреблениена наркотици сред децата.Друга мярка, която ще прилага полицията, е наблюдение на „Фейсбук” пространството, където в много групи се обсъжда именно разпространението на дрога или по-точно от къде и от кого учениците могат да се снабдят с нея. В затворените групи юношите използват кодирани наименования за вида наркотици. Често за качествената трева се използва „летящия”, което е препратка към Летящия холандец или една от най-силните марихуани, продавани у нас. „Чесън” е друго кодово наименование за един от най-разпространените наркотици сред подрастващите – амфетамина. Името на зеленчука също може да се срещне във форумите. Кодовото наименование на синтетичната дрога идва от миризмата на амфетите, която наподобява тази на чесъна. В интернет форумите се обсъжда и ефектът от други наркотици, както инай-лесният начин за сдобиването с тяхПолицията е провела среща и с охранителните фирми, които отговарят за сигурността на учениците. Служителите им са инструктирани да сигнализират органите на реда при проявата на съмнителни лица, за които има подозрение, че продават наркотици на подрастващите.За по-голяма ефективност разследващите ще внедряват и агенти под прикритие сред уличните дилъри. Така ще може да бъде изготвена интерактивна карта на местата, където се предлагат наркотици. Полицията ще знае и кой ги продава, както и кой седи над разпространителите нагоре по йерархията.

Кокаинът в кръчмата – само с препоръка на управителя

Кокаинът, който се продава в заведенията в София, може да се вземе единствено ако имаш препоръка, показа проверка на „Монитор”. Идеята на защитната мярка е дилърът да не бъде заловен от полицията или от някоя конкурентна „фирма”. Разпространителите обикновено заема място в дискотеката като нормални клиенти. Тяхната маса обаче задължително е близо до тоалетната, за да следят потока от хора, които ходят там, за да смъркат. Ако друг клиент ги попита обаче дали „имат нещо”, те винаги отричат.Сдобиването с белия прах става единствено ако дилърът е получил предварително обаждане или СМС от доверен човек, който гарантира за клиента. Това може да е някой редовен потребител или управителят на заведението. Едва тогава разпространителят се съгласява да ти продаде. Стоката обаче не се дава на момента. Дилърът изпраща свой човек до „постата” или мястото, където се съхраняват наркотиците. През това време той прибира парите от клиента, а доставчикът идва до масата на бъдещия наркоман и небрежно му го подхвърля зад гърба, така че останалите гости в дискотеката да не забележат. След няколко подобни покупки новият клиент печели доверието на дилъра. То, разбира се, се поддържа и с редовни почерпки в заведението.

Канабисът най-предпочитан по празници и през уикенда

Канабисът е най-предпочитаният наркотик за празниците или през уикенда, когато хората почиват, обясни пред „Монитор” Тихомир Безлов. Именно на това се дължал и фактът, че пазарът на трева също е разпокъсан, както на останалите наркотици. При марихуаната липсвало твърдото и ежедневно потребление, както е при хероина. Кризата в продажбата на трева според запознати идвала и от нейните заместители, които все по-сериозно навлизат у нас. Такъв бил т.нар. дяволски тамян. Наркотикът е от групата на дизайнерската марихуана. Той действа много по-бързо и по-силно от обикновената трева, освен това е и на конкурентна цена – между 30 и 60 лева за грам. От това количество спокойно могат да бъдат направени три и повече цигари. Според медици обаче употребата на дяволския тамян може да увреди мозъка. Синтетичната трева е известна и като ирландски мъх, билков тамян или английски памук. Както и да се казва тя обаче, консистенцията й е почти една и съща. Тя се прави от изсушен канабис, който се полива с различни химикали.

50 групи продават дрога в София

Всеки месец се появява нов играч Концентрирани са предимно в центъра, но избягват заведенията  Около 50 малки групи продават дрога в София. Повечето от тях нямат изявен лидер, а работят самостоятелно. Това сочат данните на разследващите в столицата. Те се потвърждават и от анализите на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В миниорганизациите участват до трима или четирима души, като всеки има определени функции. Единият отговаря за зареждането и съхранението на дрога, другият - за доставката до дилъра, а третият - за самата продажба и работата с клиентите. В редки случаи има и четвърти, който изпълнява функциите на охранител или бияч, когато някой клиент не си плати или дилърът е застрашен от конкуренцията. Подобни конфликти се случват почти ежеседмично. Те обаче рядко се регистрират в полицията поради липса на оплакване от страна на жертвите.Най-голяма концентрация на различни групи има в центъра на София в близост до нощните заведения, както и в Студентски град. Те са около 20. Никой от тях обачене продава в кръчмитетъй като там е запазена територия само на големите играчи.Цената на дрогата на улицата е по-ниска, което, разбира се, е и за сметка на качеството. Това се отнася както за леките опиати като марихуана, така и за амфетамините и кокаина. Според запознати качеството на кокаина на улицата е под 10 процента, за разлика от това, което се предлага в заведенията. Цената му обаче е с 20 лева по-ниска, или 120 лева за грам.Насищане на различни малки организации има и в някои от крайните квартали като „Младост”, който доскоро беше под опеката на Златко Баретата, както и в „Надежда”, която се контролираше от Жабата и Джуката, преди да бъдат арестувани през 2011 година.Според разследващите почти всеки месец на пазара се появявал нов играч или група, коятоиска да завземе част от някой кварталПоследният подобен случай беше с разстреляния Стоян Цветков-Шафнера, който се оглеждал в „Обеля” и „Дружба”. Младият мъж беше покосен с четири куршума в главата, след като издънил сделка с 5 килограма хероин. Дрогата най-вероятно е била предназначена именно за столичния пазар.„Раздробяването на пазара на дрога започна още преди години, след като хероиновите наркомани намаляха. Това доведе и до разпадането на районите, тъй като вече няма постоянни доходи. Когато няма твърди приходи всеки месец, не може да се поддържат и наказателни бригади, плащането на полицията за закрила и т.н.”, обясни Тихомир Безлов пред „Монитор”.Според него в малките групи няма изявени и популярни имена. Не се изключва обаче възможността някои от тях все пак да се ползват от закрилата на някои от силовите играчи на пазара, станали популярни в последните години.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини