Навсякъде, всичко, всеки... Наркотици заливат Европа

"Навсякъде, всичко, всеки"… Това е смразяващият извод от публикувания в края на миналата седмица годишен доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA/ЕЦМНН) за 2023 г., според който незаконните наркотици са навсякъде, на пазара може да се намери почти всяко психоактивно вещество и никой не може да избегне тяхната нарастваща наличност и произтичащите от това последици.

Докладът обобщава данните за ситуацията с наркотиците в Европа към края на 2022 г.

“Основното послание от анализа на Европейския доклад за наркотиците до 2023 г. е, че въздействието на употребата на незаконни наркотици вече се наблюдава почти навсякъде в нашето общество. Почти всичко, което има психоактивни свойства, има потенциал да бъде използвано като наркотик. Това означава, че всеки, пряко или косвено, може да бъде засегнат от употребата на незаконни наркотици и свързаните с нея проблеми.“

Въздействието на сложния престъпен пазар на наркотици в Европа се усеща във всяко кътче на континента - от колегите, които се обаждат, че са в болнични, до здравните работници, претоварени от допълнителното напрежение; тийнейджърите, подмамени да извършват престъпления; растящите бюджети на правителствата за социално подпомагане.

Поради това в документа се посочва огромната роля на Европейската учебна програма за превенция, която е предназначена да подобри цялостната ефективност на усилията в тази област. Повече от 25 държави членки на ЕС и съседни държави вече имат национални обучители по европейска учебна програма за превенция. Усилията за превенция също се подкрепят от  Xchange, европейски онлайн регистър на оценени интервенции за превенция.

Докладът е "сурово напомняне, че проблемите с незаконните наркотици могат да бъдат открити в цялото ни общество", заяви директорът на ЕЦМНН Алексис Гусдел в съобщение, публикувано заедно с доклада.

Конфискуват се все по-големи, рекордни количества наркотици, съществуващите наркотици стават все по-силни, а нови синтезирани наркотици продължават да се появяват.  

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че е "дълбоко загрижена, че веществата, които се консумират в Европа днес, може да са дори по-вредни за здравето, отколкото в миналото".

За Европа това прави предизвикателствата за справяне с употребата на наркотици и свързаната с тях престъпност още по-трудни.  

Рекордни конфискации на дрога

В цяла Европа се конфискуват рекордни количества наркотици, като същевременно на пазара се появяват множество непознати досега вещества.

През 2021 г. количествата канабисова смола (816 тона) и растителен канабис (256 тона), конфискувани в ЕС, достигнаха най-високото си ниво от десетилетие насам.

Количеството хероин, конфискувано от държавите от ЕС, се е увеличило повече от два пъти през 2021 г. в сравнение с предходната година и е достигнало 9,5 тона. Само Турция е конфискувала рекордните 22,2 тона.

И рекордно количество кокаин - над 300 тона - е конфискувано от държавите от ЕС през 2021 г., от които  96 тона в Белгия, 72 тона в Нидерландия и 49 тона в Испания.

Междувременно новосъздадени наркотици се появяват и превземат улицата много бързо, което поставя нови предизвикателства пред общественото здраве.

През 2022 г. в ЕС са докладвани 41 нови психоактивни вещества (НПС) - химикали, които не са били срещани досега на пазара - с което общият брой на НПС, наблюдавани от ЕЦМНН, достига 930.

Европейски фабрики за кокаин

Кокаинът е най-употребяваното незаконно психоактивно вещество  в Европа, като през последната година около 3,7 милиона възрастни жители на Стария континент са го употребявали. Сега производството на “бялото“, както наричат този наркотик, получен от листата на кока, придобива все по-голяма популярност и в Европа.

През 2021 г. са били ликвидирани 34 лаборатории за кокаин, в сравнение с 23 през 2020 г., като производственият капацитет на някои от тях е бил особено мащабен, посочва докладът на ЕЦМНН.

Антверпен остава любима “входна врата“ на Европа за кокаин от други места, като предварителните данни за 2022 г. показват, че количеството, конфискувано в пристанището, е нараснало до 110 тона (от 91 тона през 2021 г.), а тестовете на отпадъчните води показват най-високи нива на употреба и в този град.

Но освен през “царските порти” за трафик през пристанищата с огромен товаропоток трафикантите на кокаин все по-често се насочват към по-малки пристанища в ЕС и в граничещите с него държави, което увеличава уязвимостта на континента от трафика на наркотици.

"Това може да помогне да се обясни фактът, че въпреки големите конфискации, чистотата на кокаина на дребно остава висока по исторически стандарти, а цената му е стабилна", се констатира в доклада.

Синтетични канабиноиди

Продукти като Spice и K2 може и да изглеждат като изсушен канабис, но в действителност това са други растения или билки, напръскани със синтетични канабиноиди, разработени да действат на същата част от мозъка като канабиса, за да имат психоактивен ефект.

Тези наркотици стават все по-разпространени в Европа, като най-малко 13 европейски държави, най-вече Германия и Швеция, съобщават за увеличаване на броя на съобщенията за такива наркотици.

Потребителите може да си мислят, че получават канабис, но синтетичните канабиноиди са силно действащи вещества, се посочва в доклада, а фалшифицираните продукти носят риск от отравяне.

Експертите предупреждават, че това може да е само върхът на айсберга, тъй като е вероятно тези вещества да са по-широко разпространени, но това да не се отчита.

Разпространение на терапевтичните психеделици

Първото законно лекарство, получено от магически гъби, вероятно ще се появи след няколко години.

Но шумотевицата около терапевтичните възможности на псилоцибина, както и на други психеделични наркотици в процес на клинична разработка за лечение на психични заболявания, вече има страничен ефект.

"Има данни за нерегламентирани програми, които се провеждат както в Европейския съюз, така и на други места, в които употребата на психеделични вещества е включена като част от оздравителна, терапевтична или духовно ориентирана интервенция", се посочва в доклада.

Медийният шум около психеделиците "може да насърчи по-широка експериментална употреба на тези вещества без медицинска подкрепа, което потенциално излага някои уязвими лица на риск от неблагоприятни последици", смятат авторите.

Застаряващи потребители на хероин

Хероиновите епидемии от 70-те и 80-те години на миналия век може да обяснят защо употребяващите в Европа са застаряваща група.

Над 60 % от хората, получаващи лечение с опиоидни агонисти, сега са на възраст 40 или повече години, докато по-малко от 10 % са на възраст под 30 години, се посочва в доклада.

Това означава, че службите трябва да се справят с по-сложен набор от здравни нужди на население, което става все по-уязвимо. Те включват здравни проблеми, свързани със застаряването, както и проблеми, свързани с психичното здраве, социалната изолация, заетостта и жилищното настаняване.

Агенцията призовава държавите да развиват ефективни многоагенционни партньорства с общи здравни и социални услуги за подпомагане на тези хора.

Очертаващото се въздействие на забраната от талибаните на опиумния мак

Към това се прибавя и загрижеността за потенциалното въздействие на забраната от управляващите в Афганистан талибани на опиумния мак, обявена през април миналата година.

Афганистан отдавна е водещ доставчик на опиум в света и след като голяма част от тези доставки спрат, дилърите вероятно ще се насочат към други, често по-опасни източници.

В САЩ хероинът до голяма степен е изместен от незаконно произвеждания фентанил - синтетичен и много по-силен опиоид. Рискът от свръхдоза е много по-висок при фентанила.

"Макар че е твърде рано да се каже как забраната ще се отрази на пазара на хероин в Европа, съществуват опасения, че всеки недостиг в наличността на наркотика може да бъде свързан с увеличаване на предлагането и търсенето на синтетични опиоиди", се посочва в доклада.

Смъртни случаи

Смъртността от свръхдози в Европейския съюз през 2021 г. се оценява на 18,3 смъртни случая на милион жители на възраст между 15 и 64 години.

Броят на смъртните случаи, свързани с употребата на наркотици в Германия – 1 826 през 2021 г., - е нараснал в сравнение с предходните години и вече възлиза на около два пъти повече смъртни случаи, отколкото преди 10 години, посочва докладът на ЕЦМНН.

Германия е на първо място в ЕС, изпреварвайки Испания (774), Швеция (450) и Франция (417), някои от които са предоставили по-стари данни.

Поради методологични различия числата от различните държави трябва да се тълкуват с повишено внимание, заявиха от ЕЦМНН.

Безспорно е обаче, че тенденцията в Германия, а също и в целия Европейски съюз, е възходяща. Според доклада на агенцията със седалище в Лисабон през 2021 г. в 27-те държави от ЕС е имало общо най-малко 6 166 смъртни случая от свръхдоза, свързани с незаконни наркотици.

Т.е. почти 17 смъртни случая на ден в ЕС са свързани с наркотици, което е значително повече, отколкото през 2020 г. (5 796) и 2019 г. (5 141).

В тази мрачна статистика Европа все още значително изостава от САЩ, където смъртните случаи от свръхдоза наркотик в САЩ за една година надхвърлиха за първи път 100 хиляди през 2021 г., съобщи Ройтерс. Проблемът бе изострен от масовото разпространение на смъртоносни наркотици като фентанила, който е 50 пъти по-силен от хероина и все по-често бива смесван с други видове дрога. Почти на всеки осем минути един американец умира от свръхдоза фентанил, каза заместник-главният прокурор на САЩ Лайза О. Монако на пресконференцията във Вашингтон в началото на май.

Анализите на наркопандемията за пореден път показват, че употребата на наркотици нараства. И за пореден път това би трябвало да алармира властите за предприемането на по-координирани, мащабни действия срещу дрогата, вместо да вървят към “демократично“ легализиране на леки наркотици като канабиса за “развлекателни цели“. Защото печеленето на гласове в определени среди чрез легализирането на наркотици нанася трайни вреди на обществото и след като мандатът на “либералния“ политик приключи.

Докладът посочва, че някои държави членки на ЕС променят политическия си подход към канабиса за развлечение. През декември 2021 г. Малта стана първата европейска държава, която разреши ограниченото отглеждане и притежаване на канабис за лична употреба.  Германия планира да разреши домашно отглеждане и клубове с нестопанска цел, а Люксембург планира да разреши домашно отглеждане; и двете страни очакват по-късно да бъде разработена система за продажби. Нидерландия има пилотен модел за затворена верига за доставка на канабис за кафенета с канабис, а Чехия също обяви планове за регулирана и облагана с данъци система за разпространение. Освен това Швейцария извън ЕС започна да разрешава пилотни изпитания на продажби или други системи за разпространение за определени жители в определени градове.

Остава да се види как ще се отрази “развлекателното“ въздействие на канабиса върху ситуацията в тези общества. След години.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини