Туринската плащеница може да е от времето на Христос

Туринската плащеница може и да не е средновековен фалшификат, вярват учени от Политехническия университет в Торино. Според публикация в sciencedaily, ново изследване показва, че тя може да датира от времето на Христос.

Покровът, под който се предполага че е бил Иисус, хипотетично показва лицето и тялото му след разпятието. Това не спира да интригува учени и християни. Начинът, по който е образуван отпечтъкът също е обект на спорове, без да има приемливо обяснение.

Радиовъглеродно датиране, извършено от Оксфордския университет през 1988 г. установи, че е Туринскта плащеница е само на 728 години, т.е. тя е средновековен фалшификат.

Сега ново проучване твърди, че земетресение в Ерусалим през 33 г. сл. н.е. може не само да е създало изображението, но също така да е повлияло на резултатите от датирането. Италианският екип изследователи смята, че земетресение с магнитуд 8,2 е било достатъчно, за да се освободят неутронни частици от разрушаването на скалите. Този поток от неутрони може да е предизвикал отпечатаното изображение, подобно на радиоактивно лъчение. В допълнение, емисиите на радиация биха увеличили нивото на изотопа въглерод - 14 в Плащеницата, които би довело до отчитането по-малка възраст при радио въглеродно датиране.

Плащеницата остава един от най-загадъчните и важни за човешката история артефкти. Хипотезата, че неутронно лъчение може да е причина за изображението върху святата ленена тъкан не е нова, публикация в Nature има от 1989 год. Експертите в изучаването й призоваха папа Франциск да позволи анализ на материала, използвайки най-новите технологии, за да се хвърли повече светлина върху мистерията. Работата на инженерите от Политехниката е относно освобождавнето на радиация при натрошаването на скалите, както може да се види от техен доклад за специализиран форум

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини