АНС шпионирала компютри и без интернет

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е поставила софтуер в близо 100 хиляди компютъра по света, който позволява на САЩ да шпионира и също може да създава дигитален път за провеждане на кибератаки, отбелязва „Ню Йорк Таймс".

Докато повечето от софтуера е поставен в компютърните мрежи чрез пряк достъп до тях, Агенцията значително е увеличила използването на секретна технология, която позволява влизане и промяна на информацията в компютър, дори ако не е свързан към интернет, според документи на АНС, компютърни експерти и американски официални лица.

Технологията, която се използва най-малко от 2008 година, разчита на канали от радиовълни, които могат да бъдат превърнати в малки платки и USB-та, вкарани тайно в компютрите.

Радиочестотната технология е помогнала да се реши един от най-големи проблеми, пред които са изправени американските разузнавателни агенции в продължение на години: достигане до компютри, в които не може да се проникне с цел шпионаж или кибератака.

В повечето случаи технологията трябва физически да бъде поставена от шпионин, производител или неволен потребител.

Според АНС действията са по-скоро „активна отбрана" срещу чуждестранни кибератаки, отколкото инструмент за офанзива. Но когато китайски хакери поставят подобен софтуер в компютърните системи на американски компании или правителствени агенции, американски официални лица протестират, често и на президентско ниво.

Сред най-честите цели на АНС и партньорите им от Пентагона са отдели на Китайската армия. Но програмата, която е с кодово име Quantum, също е успешна във внедряването на софтуер в руските военни мрежи и системи, използвани от мексиканската полиция и наркокартели, търговски институции в ЕС и в някои партньори срещу тероризма като Саудитска Арабия, Индия и Пакистан.

Няма данни, че технологията е използвана в САЩ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини