Франция изгонила рекорден брой роми

Сн.: errc.org

Франция е изгонила рекорден брой роми от страната през 2013 година.

Експулсирани са 19 380 роми, което повече от два пъти в сравнение с 2012 година, съобщават две групи по човешките права, цитирани от „Франс прес".

От Human Rights League (LDH) и European Roma Rights Centre (ERRC) обявиха, че през 2012 година са били изгонени 9 404 роми, а през 2011 година - 8 455.

Според тях принудителното гонене е почти навсякъде и няма алтернатива за предоставяне на жилище или социална подкрепа.

В доклада за ромите се отбелязва, че правителствената политика изисква социална оценка преди изгонването, което рядко се прилага.

Франция е под атака от различни организации за защита на правата заради отношението си към етническата група, след като преди известно време вътрешният министър Манюел Валс каза, че малко роми имат някакъв интерес да се устройват в страната и че повечето трябва да се приберат в родните си страни.

Около 20 хиляди роми, предимно от България и Румъния, живеят временно в катуни, често незаконни, до френски градове.

Тази политика на отхвърляне е неефективна, скъпа и ненужна, тъй като нищо не се е променило след тези експулсирания", каза Пиер Тартаковски, президент на LDH.

По думите му гоненето на ромите води до екстремизъм и расизъм срещу циганите.

Шефът на ERRC пък призова за незабавно спиране на политиката на експулсиране и веднага да се въведе реална политика за интеграция на тези хора, които са пред риск от бедност и социално изключване.

Данните сочат, че най-много роми са изгонени през лятото.

56% от изгонените са живеели в региона на Париж.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини