Симеон може да съди България в Страсбург. Преглед на печата

Вестниците във вторник съобщават за постигнатия компромис между БСП и ДПС по пенсионната реформа.

Хората, които имат необходимия трудов стаж, но им остава една година до пенсия, ще могат да се пенсионират по-рано, като за този период ще получават 85 на сто от пенсионното възнаграждение, съобщи Дарик. Това е била последната договорка между БСП и ДПС в Постоянната парламентарна комисия по труд и социална политика.
Социалният министър Хасан Адемов също е присъствал на заседанието, съобщи в Русе депутатът от БСП Екатерина Заякова. Тази седмица промяната в Закона за пенсиониране трябва да бъде гласувана от парламента..." - в. „24 часа".

"ДПС и министър Адемов не подкрепяха идеята на БСП за това хората да могат да се пенсионират 2 години по-рано. Причина за това е позицията на Европейската комисия, която заплаши страната ни със санкции, ако тази възможност бъде въведена.
След идване то си на власт БСП и ДПС стопираха пенсионната реформа на ГЕРБ. Пенсионната възраст бе замразена, като мъжете могат да се пенсионират на 63 години и осем месеца при 37 години и осем месеца стаж, а жените се пенсионират на 60 години и осем месеца и стаж от 34 години и осем месеца." - в. „Труд".

„БСП и ДПС постигнаха компромис за предсрочното пенсиониране
Българите, на които не им достига 1 г. до пенсионна възраст, ще могат да се пенсионират с 85% от пенсията си през 2014 г. Това е компромисният вариант, за който БСП и ДПС са се договорили, за да може социалистите да изпълнят предизборното си обещание за гъвкавото пенсиониране, обяви в Русе депутатката от "Коалиция за България" Екатерина Заякова. Според нея предложението ще се гласува още тази седмица в парламента.
Намалената пенсия ще се получава до навършване на общите пенсионни условия. Но за да имат право на подобна привилегия, жените и мъжете трябва да имат нужния за пенсия стаж - съответно 34.8 г. и 37.8 г. Компромисният вариант е доста орязан, тъй като предизборното обещание на БСП бе всеки да има право на предсрочно пенсиониране, ако не му достигат до 2 години стаж и възраст общо. От НОИ изчислиха, че за спазване на предизборното обещание ще трябват над 30 млн. лв. за 2014 г., тъй като от него биха се възползвали около 13 000 нови пенсионери. Парите обаче не са предвидени в бюджета за 2014 г. ДПС не подкрепиха варианта на БСП, а се въздържаха в социалната комисия и предложението не мина. След преговори двете партии все пак са стигнали до компромисния вариант. За него обаче няма никакви разчети, нито предвидени пари в бюджета.
Социалният министър Хасан Адемов заяви, че нито той, нито премиерът Пламен Орешарски знаят за подобни договорки. И за пореден път потвърди, че е срещу всякакви нови възможности за по-ранно пенсиониране, тъй като това не кореспондира с политиката на ЕК да ни дава пари за осигуряване на заетост и по-дълго оставане на пазара на труда..." - в. „Сега".

Всекидневниците продължават да следят и процесите на разцепление в левицата и десницата.

„Лидерът на БСП Сергей Станишев и президентът Георги Първанов /2002-2012 г./ не си стиснаха ръцете в Града на липите в понеделник, както бе широко рекламирано предварително. Честването на 120-годишнината от основаването на старозагорската партийна организация уважи само бившият държавен глава. Той не можа да си спомни кога за последен път са били заедно двамата. „Скоро не съм бил и на последния ред", подсказа Първанов, че ледовете в БСП не се топят.
Той коментира и някои актуални въпроси от политическата обстановка в държавата. Според него до евроизборите не могат да се очакват някакви радикални, драматични промени. Дотогава протестите ще продължават на приливи и отливи, а мнозинството ще върви по своя дневен ред, прогнозира Първанов..." - в. „Труд".

„Реформаторският блок не гласува изключването на „Синьо единство" на Надежда Нейнски, съобщи Нова тв. След няколкочасово заседание членовете на блока гласуваха параметрите на споразумението за политически съюз. Очаква се то да бъде подписано в четвъртък от пет от партиите.
Основните разминавания между хората на Нейнски и останалите политически сили вдясно са именно около това дали блокът трябва да стане политически съюз или партия. Сега остава въпросът дали и "Синьо единство" ще се включи в споразумението. Отговорът ще е ясен в събота, след заседание на партията. .
„Готовността на шестата партия "Синьо единство" е въпрос на време. Те имат време да изработят собствената си позиция и да се присъединят, ако решат, че предложението е добро за тях", коментира зам.-председателят на ДСБ Петър Москов..." - в. „Труд"

„Вместо да реши продължава ли участието на "Синьо единство" в преговорите, гражданският съвет на Реформаторския блок прие днес основните параметри на споразумение, с което блокът да прерасне в траен политически съюз... 
Очаква се споразумението да бъде подписано до четвъртък, а формацията на Надежда Нейнски може да се включи на по-късен етап, ако приеме условията на останалите пет партии. Председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов определи параметрите на споразумението като форма на натиск спрямо партията му и обясни, че националното й ръководство ще се събере в събота или неделя, за да реши дали да се включи в готвеното споразумение. 
Заседанието на гражданския съвет продължи 4 часа, а съветът така и не взе решение по предложението, внесено от председателя на ДСБ Радан Кънев, за прекратяване на преговорите със "Синьо единство". Според правилата на съвета решение трябва да има, обясни два часа преди края участник в заседанието. След като два пъти не е постигнат консенсус, достатъчни са две трети от гласовете на присъстващите, стига те да са повече от половината от членовете на съвета. 
Мотивите на Радан Кънев бяха, че бившият председател на СДС и основател на "Синьо единство" Надежда Нейнски внася раздор между партиите, като с медийните си изяви възражда лоши практики от предишни преговори вдясно..." - в. „Дневник".

„Автентичната десница не изневери на стила си в рамките на Реформаторския блок и за пореден път партиите влязоха в конфликт. След като лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че спират преговорите със "Синьо единство" заради различия в позициите, и СДС се присъедини към тъмносините. Официалната причина са медийни изяви на Надежда Нейнски, с които тя е възродила "поредица от лоши практики в преговорните процеси". Истинската обаче се оказа реденето на листите за евровота.
Кънев порица Нейнски за коментарите й от кухнята на преговорите в Реформаторския блок и тиражирането на проблеми, които още не са изчистени. Председателят на СДС Божидар Лукарски подкрепи аргументите на Кънев.
Лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов коментира пред "Сега", че неговата формация наистина има различни позиции и иска да се работи за консолидация на десницата. Той обаче изтъкна, че тази позиция е известна отдавна и му е чудно защо точно сега тя се превръща в проблем. Според Панчугов останалите партии в блока са на мнение, че влиянието на отделните формации трябва да се изчислява според това колко гласа са получили на последните избори. В "Синьо единство" смятат, че би трябвало да се изработят критерии за това какви точно хора ще влязат в листата за изборите за европарламент..." - в. „Сега".

Делата за царските имоти и вероятността бившият премиер Симеон Сакскобургготски да съди България в Страсбург също са сред темите на всекидневниците.

„Бившият премиер Симеон Сакскобургготски не изключи възможността да търси правата си в европейските съдилища, ако българският съд го накара да се чувства "неудовлетворен от решенията му".
"Всеки европейски гражданин има право да се обърне и да сезира Страсбург, ако се чувства неудовлетворен с решенията в своята си страна, заяви царят пред БГНЕС...
Исковете на държавата и Симеон за върнатите 16 540 дка гори пък разискваха на поредното заседание за царските имоти вчера. Адвокатите на държавата внесоха частични искове за обезщетения за незаконно ползване на горите за 250 000 лева. Симеон Сакскобургготски и сестра му са предявили насрещни частични искове, че са направили разноски за близо 120 000 лева. Съдът поиска тези искове да бъдат прецизирани..." - в. „Стандарт".

„Дворците "Царска Бистрица" и "Кричим" са две различни теми. Проблемът се преекспонира. Това заяви пред БГНЕС бившият български министър-председател и бивш монарх Симеон Сакскобургготски.
Относно скоро появилата се информация, че държавата е спечелила делото за "Кричим" и сега се готви да "предприеме атака и по друго дело за знаков имот, който в момента е негова собственост", Сакскобургготски смята, че в момента се търси сензация по въпроса.
"Много се зашумя за темата "Кричим". Фактически първото решение беше излязло", каза той и добави, че до него се е стигнало, след като "Висшият касационен съд не пожела да се съобрази с новите доказателства, които представиха нашите адвокати", заяви той, като добави, че това решение "трябва да се уважава, но има резерви по темата".
Същевременно бившият премиер е против това въпросите за дворците "Кричим" и "Царска Бистрица" да се обвързват...
Бившият премиер напомни, че, когато през 1998 г. държавата върна имотите на неговите деди, той и сестра му г-жа Мария-Луиза Хробок са дарили 900 декара от двореца "Врана". "В този момент никой не ни каза: къде сте тръгнали това не е ваше. Благодариха и се прие. Намирам, че има противоречие във всички опити сега да се "докаже", че това не е било наше", коментира Симеон Сакскобургготски, като изрази съжаление, че у нас има теми, които са пределно ясни, но се ползват за чисто политически цели.
Относно това дали планира да се обърне към европейски съдебни инстанции в случай на негативен изход, бившият премиер каза: "Това също се преекспонира. Нека да погледнем нещата по един съвсем спокоен начин. Всеки европейски гражданин има право да се обърне и да сезира Страсбург, ако се чувства неудовлетворен с решенията в своята си страна". - в. „24 часа".

„По делото за царските гори съдът даде последна възможност на адвокатите на държавата да уточнят финансовите претенции към Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, предаде БНТ. В противен случай държавата ще загуби възможността да иска обезщетение за дърводобива, извършван на територията на 16 500 декара гори в Рила. Делото за собствеността на тези територии днес за пореден път не тръгна по същество.
Спорът е за 66 имота в Рила. Съдът даде едноседмичен срок, за да бъде прецизиран финансовият иск срещу царя и сестра му, с данни за дърводобива от всеки отделен имот. "Това е осмото, деветото или десетото вече ще ви подведа ако кажа точна цифра, оставяне на исковата молба без движение, а тя се оставя без движение, когато не е написана по начин разбираем за съда", каза  адвокатът на Симеон Сакскобургготски Валя Гигова.
Ние нямаме проблеми, бяхме готови още в съдебно заседание да направим уточнения и да отговорим на всички въпроси, но видяхте, че другата страна не се съгласи", каза държавният адвокат  Ирен Савова.
Защитата на държавата смята, че за шест години от дърводобив бившият премиер и сестра му са получили незаконни 2.3 млн. лева. Те пък искат да се приспаднат техните разходи за поддържане на горските имоти, в които се включва заплата на лесоинженер. От всички дела за царските имоти това е най-обемно и сложно, смятат адвокатите на държавата. Иначе спорът за собствеността, стъпва върху едни и същи аргументи.
"Тези имоти по силата за Закона за горите от 1897 винаги са били част от държавния горски фонд, никога не са били нещо различно от държавна гора, отбеляза адвокатът на държавата Марияна Попова. "Да то е държавно, ами като е държавно защо сте направили специален закон, за да го направите държавна собственост", репликира пък адвокатът на Сакскобурготски.
По делото за горите срещу държавата в съдебната зала стоят седем адвокатски кантори, които освен царят и сестра му, представляват братовчедите им Фон Вюртемберг, както и три дружества, които развиват туризъм в района и на които са били прехвърлени част от земите. .." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини