Кметът Иво Димов за детските градини: Няма пълно щастие!

Недостигът на средства в градините стана тема на дебати в Общинския съвет днес

Темата за недостига на средства в детските градини в Община Димитровград стана център на внимание по време обсъждането на точката за актуализацията на бюджета на сесията днес. Докладната предложи на вниманието на съветниците кметът Иво Димов.

Споровете отприщи Таня Делчева от "Да за Димитровград" която се поинтересува дали ще бъдат увеличени средствата за издръжка на градините в бюджет 2013 и къде отиват парите от събраните от родителите такси. Делчева попита още кога ще се обърне внимание на нуждата от обзавеждане вътре в градините и на нови детски съоръжения в дворовете.

Градоначалникът отговори с думите, че пълно щастие няма никъде. Подчерта, че детските градини в Общината са в отлично състояние като ремонти и база, сравнено със заведенията в София, от където той има лични наблюдения.

"Постоянната такса в градините бе "закована" на 12 лв. преди година, общината поема консумативите на 2,3 и 4-годишните деца в тях, а от 7 от предлаганите спортни и танцови форми, повече от половината се дофинансират от администрацията или са безплатни", каза Иво Димов. Разходи има и за издръжка на седмични групи, които са няколко в Общината, храна, ток, горива.

Кметът заяви още, че 120 лв. е месечната издръжка на едно дете в тукашните заведения, а при пълна посещаемост родителите заплащат такса от 54 лв. на месец.По думите му, разходите в градините са се увеличили в последните години. Два са начините за справяне с проблема, според кмета. Единият е увеличение на приходите, а другият - съкращаване на разходите.

От администрацията проучват възможността догодина таксите в градините в община Димитровград да се увеличат с 5-7 лв., което не е много в сравнение с 20-те лева, предлагани в съседно Хасково, посочи Димов.

120 лв. струва издръжката на едно дете на месец на Общината

Засегната бе и темата за броя на мед. сестри в градините, които и към момента като бройка са над норматива. Кметът заяви още, че средната брутна работна заплата на педагогическия персонал в градините е 705 лв., а на непедагогическия - 405 лв. В тези суми не влизало диференцираното заплащане, ваучерите и други допълнителни плащания.

В крайна сметка, актуализацията на бюджета за тази година със сумата 448 544 лв. бе приета с 26 гласа "за", 5 съветници гласуваха "въздържал се". Съветниците дадоха съгласие и общината да ползва временен безлихвен заем от свободните средства по набирателната сметка за финансиране на недостига от бюджетни средства в размер на 300 000 лв. Не по-късно от 30 септември 2014 г. е срокът за възстановяване на заема, записан в приетото днес решение.

Общинският съвет прие и актуализацията на тазгодишния бюджет с 488 544 лв.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини